Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Varautuminen ilmastonmuutokseen kuuluu kaikille

Suomen ilmastopaneelin raportti on karua luettavaa.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimuksen päällikkö Hilppa Gregow sanoo, että viime kesänä Keski- ja Etelä-Euroopassa nähdyt tuhoisat tulvat ovat tulevaisuudessa todellisuutta myös Suomessa.

Raportissa tähdennetään, että myrskytuhot, kuivuus tai helteet eivät ole kansalaisille ja yhteiskunnalle pahin uhka, vaan valtavien vesimassojen aiheuttamat tuhot. Seuraavan 10 vuoden aikana sateisuuden arvioidaan kasvavan nykyisestä 2–4 prosenttia lisää, mikä ennustaa suuria ongelmia etenkin kaupunkiasutukselle.

Raportin viesti puhuu sen puolesta, että Suomen Pariisin ilmastosopimusta kunnianhimoisempi tavoite ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi on oikea.

Suomi tavoittelee hiilineutraalia yhteiskuntaa vuoteen 2035 mennessä, kun Euroopan unionin sopima tavoite on vuodessa 2050. Hallituksen ilmastotavoite on kuitenkin erittäin haasteellinen, sillä siihen on sovitettava myös suomalaisen yhteiskunnan kilpailukyvyn säilyminen.

Suomen ilmastopaneelin raportti muistuttaa, että ilmastonmuutoksen hillitsemistyön lisäksi on myös varauduttava muuttuvan ilmaston vaikutuksiin. Niin yhteiskunnan kuin kansalaisten varautuminen muuttuviin olosuhteisiin on tällä hetkellä heikkoa. Raportti muistuttaa, että varautumisella on jo kiire.

Maakunnissa riskejä ei juurikaan ole vielä tunnistettu, mutta myös kansalaisten kyky ymmärtää muutoksen vaikutuksia on puutteellista.

Valistustyön lisäksi kansalaiset tarvitsevat selkeitä malleja siitä, mitä heidän on syytä ottaa huomioon omassa varautumisessaan. Kysymys on siis sopeutumisesta, jolloin ilmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset voidaan minimoida ja muun muassa ehkäistä suurimpia taloudellisia menetyksiä.

Ilmastonmuutokseen varautuminen ei siis ole vain yhteiskunnan tehtävä, myös kansalaisten on kannettava asiasta vastuuta.