Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ratkaisuehdotuksia hoitajapulaan

Anne Saikon kirjoitus Etelä-Saimaan lukijat-palstalla 21.9.2021 herätti positiivista keskustelua sairaanhoitajien keskuudessa. Eksoten on tosiaankin aika herätä, sillä alueemme ongelmat ovat lähes samoja kuin muuallakin maassa, mutta korostuvat hoitotyön johdon puutteessa.

Tehy-lehdessä oli myös 17.9.2021 silmiä avaava kirjoitus siitä, miten sairaanhoitajan työnkuva on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Kirjoittaja Sanna Nerjanto on tehohoitaja, mutta hänen kokemansa pätee useimpiin sairaanhoitajiin. 2000-luvun alusta lähtien erikoisaloja on yhdistelty ja usein perehtyminen uusiin työnkuviin on jätetty hoitajan omalle vastuulle. Sannan tekstistä: ”Siltikin tuntuu siltä, että jossain ”ylempänä” ajatellaan sairaanhoitajan työn olevan jollain lailla samanlaista erikoisalasta huolimatta. Sairaanhoitotyön tekijäksi voidaankin milloin tahansa siirtää joku mistä tahansa. Se tuntuu minusta oudolta ja potilaan kannalta myös vaaralliselta.”

Anne Saikon kirjoituksessa ei otettu kantaa siihen, mikä olisi lääke nykyiseen tilanteeseen. Lisäresursseja tarvitaan, miten? Kuntapäättäjät, Eksoten hallinto ja johto – heillä on valta toimia, mutta riittääkö asiantuntemus vaikuttavuuteen korjausliikkeissä? Hoitajien pysyminen ja jaksaminen Eksotessa ja muissa sairaanhoitopiireissä vaatii näyttöön perustuvaa tietoa siitä mikä toimii. Suomalaisen sairaanhoitajan koulutus on korkealaatuista ja erikoisosaaminen näkyy tilastoissa, esimerkiksi kuolleisuudessa tehohoitopotilaiden keskuudessa verrattuna muihin maihin. Myös arvostukseen vaikuttaa työn ja alaisensa tuntevaa johtamista, mitä meillä monissa paikoissa uupuu.

Asiantuntijuuden tunnustaminen, erikoistumisen arvostus, palkanlisä, hoitotyön ottaminen hallintoon tasavertaisena kumppanina olisivat mielestäni hyviä aloituskohteita. Kollegat nostaisivat vielä lääkkeiksi Eksotessa hoitotyön johtajuutta ja koordinointia, erityisosaamisen ja hoitajien kouluttautumisen hyödyntämistä ja sen sekä rivihoitajien arvostusta (miten näkyy?), liiton (Tehy) tukea ja asiantuntijoiden apua hoitotyön arvostuksen nostossa/palkkauksessa.

Tähän Sannalta vielä lainaus: ”Hoitajan työ on nykypäivänä vaativaa erikoisosaamista. Vanhanaikainen kuvasto pyyhkeellä potilaan hikikarpaloita otsalta kuivaavasta hoitajasta joutaa jo romukoppaan.”

Kirsti Marttinen

sairaanhoitaja, eläkeläinen/keikkailija

Saimaan sairaanhoitajat ry:n hallituksen jäsen