Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Jakolinjat oikeiston ja vasemmiston välillä jyrkkenevät

Pandemiaa on hoidettu mallikkaasti, ja hallitus on saavuttamassa työllisyystavoitteen, joihin edelliset hallitukset ovat pyrkineet vuodesta 2003. Valtio on saanut miinusmerkkistä lainaa, mikä sekään ei ole huono asia.

Kaikesta hyvästä huolimatta kansakunnan jakolinjat oikeiston ja vasemmiston välillä näyttävät jyrkkenevän. Vaikuttaa siltä, että kun oikeita ongelmia ei ole joudutaan niitä keksimään.

Näkemykset ovat jyrkentyneet varsikin politiikassa. Tällaisen tilan vallitessa vain vahvimman tavoitteet voittavat, muut saavat tulla toimeen, miten parhiten taitavat.

Polarisoituneessa tilassa on kuitenkin ihmisiä, jotka katsovat, että kumpikaan ääripää ei edusta heitä. Heillä ei ole liikkumatilaa. Tällöin yhteiskunnan tärkeitä marginaalissa olleiden asioita ei kunnolla ajeta, heidän tavoitteitaan jää saavuttamatta, mikä ei edistä yhteistä hyvinvointia.

Hallituksella on tietysti hallitusvalta, kun taas oppositiossa keskitytään vesittämään hallitsevan puolueen tavoitteita. Polarisaatioilmiön aikana ongelmia on alettu loihtia tikusta. Voidaan esimerkiksi ottaa asiaksi vaikka se, että koronamaskeja on tilattu liian vähän, tai että nuo tai nämä henkilöt jäivät rokottamatta. Mitä tahansa, tärkeää on toinen saada mustamaalatuksi.

Polarisoitumisen indikaattorina niin sanotut roskalehdet puolestaan keksivät asioita, jotka uppoavat kansaan, varsikin rahvaaseen, kuten nämä pääministerin aamupalat tai laukkuasia. Luulisi, että yhden laukun näyttäminen sosiaalisessa mediassa ei merkitse mitään, mutta kun otetaan se linja, että haukutaan niin minkä voit.

Kun oppositio pääsee valtaan, kumoaa uusi hallitus edellisen päätöksiä, ja tällaisessa tempoilevassa päätöksenteossa yhteiskunta ei voi hyvin. Yhteiskunnan elinvoima vaatii muutakin kun juupas eipäs -mentaliteettia.

Markus Malmi

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka