Lukijalta | Tytöt jätetty yksin seksuaalisessa häirinnässä

Tuoreessa kouluterveyskyselyssä on tapahtunut selvä harppaus tyttöjen kokemassa seksuaalisessa häirinnässä verrattuna kahden vuoden takaiseen tutkimukseen. Asiantuntijoiden mukaan asiaan on entistä vaikeampaa puuttua, sillä häirintä on siirtynyt verkkoon ja älylaitteisiin. Samalla se kohdistuu yhä nuorempiin ja laajempaan joukkoon lapsia ja nuoria.

Seksuaalinen häirintä ei ole vain digimaailman ilmiö, vaan tytöt kokevat sitä myös julkisissa tiloissa. Myönteistä on se, että nuoret tunnistavat ilmiön aikaisempaa paremmi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija ja seksuaalikasvattaja Katariina Bildjuschkin arvioi ehdottelun ja ahdistelun lisääntymisen olevan ihan todellista tyttöjen kohdalla. Hänen mukaansa aikuiset eivät ole ottaneet asiaa riittävän vakavasti. Ilmiö on tunnistettu, mutta sille ei ole tehty mitään, ja aikuiset ovat jättäneet tytöt heitteille.

Myös pojat kokevat ahdistelua ja seksuaalista häirintää. On mahdollista, että pojat eivät aina uskalla tai kehtaa kertoa asiasta – eivät edes nimettöminä.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara sanoo, ettei poikia tai tyttöjä saa häiritä seksuaalisesti. Hän muistuttaa, että seksuaalinen häirintä on tasa-arvolaissa kielletty.

Häirinnässä on kyseessä rikos lapsen oikeuksia vastaan. Poliisille tulee vuodessa tuhansia ilmoituksia alaikäisiin kohdistuneesta häirinnästä. Valitettavasti vain pieni osa tapahtuneista teoista tulee poliisin tietoon. Poliisi kannustaa, että heille ilmoitettaisiin tapauksista. Heillä on paremmat ja laajemmat mahdollisuudet selvittää tekijöitä. Sama ahdistelija voi lähettää viestejä muillekin

HS:ssa (18.9.21) "Tytöt ovat kertoneet kokemuksistaan ja tehneet heihin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun näkyväksi. Nyt on meidän aikuisten ja yhteiskunnan aloitettava konkreettiset toimet niiden lopettamiseksi."

Onko julkisissa tiloissa kuten kauppakeskussissa tai muissa julkisissa tiloissa sekä joukkoliikenteesä kiinnitetty huomio ahdisteluun. Voisivatko nämä toimijat tehdä enemmän?

Vuokko Kupiainen

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka