Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Kouluterveyskysely herättää huolta tyttöjen hyvinvoinnista – Yksinäisyys, pahoinvointi ja ahdistelu tuntuvat myös Etelä-Karjalan koululaisilla

Eeva Sederholm

Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan koululaiset voivat nyt selvästi huonommin kuin kaksi vuotta sitten – niin valtakunnallisesti kuin Lappeenrannan ja Imatran seuduillakin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselyyn vastasi keväällä lähes 265 000 peruskoululaista, lukiolaista ja ammattikoululaista.

Etelä-Karjalassa suurin osa nuorista on edelleen elämään tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä. Alueen peruskoulun 8- ja 9-luokkalaisista tätä mieltä oli yli 72 prosenttia. Täällä tyytyväisten osuus oli suurempi kuin koko maassa, jossa vastaava luku oli 68 prosenttia.

Huolestuttavaa on kuitenkin se, että luvut ovat selvästi laskusuunnassa. Niin maakunnassa kuin valtakunnan tasollakin tyytyväisten osuus oli laskenut noin seitsemän prosenttiyksikköä. Sama ilmiö näkyi myös lukiolaisten ja ammattikoululaisten joukossa.

Huomattavaa oli, että tytöillä menee vastausten mukaan huomattavan paljon huonommin kuin pojilla. Maakunnan peruskoululaisista pojista yli 84 koki itsensä tyytyväiseksi, tytöistä alle 63 prosenttia.

Myös yksinäisyys näkyi tyttöjen osalta voimakkaammin. Tytöistä 20 prosenttia koki täällä itsensä yksinäiseksi, kun poikien osalta osuus jäi kahdeksaan prosenttiin.

Yksittäisistä aiheista isoksi nousee tyttöjen kohdalla se, kuinka moni on kokenut seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua. Määrä oli noussut edellisestä kyselystä kaikilla oppiasteille parilla kymmenellä prosenttiyksiköllä tytöistä. Kokemuksia aiheesta oli jo lähes puolella vastaajista.

Osittain kyse on varmaan siitä, että seksuaalisesta häirinnästä puhutaan selvästi aiempaa enemmän, ja tytöt myös tunnistavat sitä. Toisaalta asiaan voi liittyä sosiaalisen median varjopuolia. Elämme maailmassa, jossa alakoululaisten arkipäivää on saada somessa ehdottelua tai peniskuvia vierailta.

Tulosten pohjalta on nyt syytä miettiä ripeitä ratkaisuja niin kouluissa, terveydenhuollossa kuin kodeissakin: miten nuorta voidaan auttaa nyt kun tuelle näyttää olevan erityistä tarvetta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka