Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Arboretumista huolestuneiden pahin painajainen näyttää toteutuvan

Me arboretumista huolissamme olevat kaupunkilaiset pelkäsimme, että kaavoittajat ja muut virkamiehet ajavat kylmänviileästi sitä suunnitelmaa, jossa sisäliikuntahalli rakennetaan kaupungin vihreimmälle kaistaleelle. "Hallihiljaisuus" enteili sitä.

Alkuperäisestä suunnitelmasta nousi kova kohu, koska suunnitelman mukaan arvokas arboretum tuhotaan, jotta liikuntahalli voidaan rakentaa. Jos näin toteutuu, ei luonnon monimuotoisuus ja vihreys merkitse yhtään mitään. Se on erittäin lyhytnäköistä ajattelua. Jokainen puu on aikoinaan istutettu arboretumin alueelle siinä toivossa, että puistikko antaa kaupungille ja sen asukkaille sellaisen tunteen ja olotilan, että tässä kaupungissa arvostetaan muutakin kuin kovaa rakentamista.

Monet meistä kysyivät, voisiko hallin paikkaa ajatella muualle paremmin sopivaan paikkaan. Asiasta tehtiin valtuustoaloitekin. Mutta nyt vain jääräpäisesti jatketaan siitä, mihin viimeksi päädyttiin.

Adresseista ja kirjoituksista huolimatta ei ole esitetty yhtään uutta ajatusta hallin sijoituspaikaksi. Miksi ehdotukset eivät kelvanneet edes selvitysasteelle? Kyseessä on niin suuri ja perustavaa laatua oleva hanke, että vaihtoehdot olisi pitänyt vakavasti tutkia.

Kun edellinen valtuusto teki hurmahenkisen ja periaatteellisen päätöksen hallin rakentamisesta, ei silloin puhuttu sanaakaan siitä, mitä tapahtuu arboretumille. Se lienee ollut tarkoituksenmukaista?

Etelä-Saimaassa 15.09. olleessa lehtijutussa ei ole kerrottu sanallakaan, mitä tapahtuu arboretumin puistikolle? Innokkaimpien hallifanien kertoman mukaan tarvitaan suurta aluetta, jonka vuoksi puistikko pitää uhrata. Sitten, ikään kuin sovittelevasti, toiset puhuvat vain 15 puun kaatamisen tarpeesta.

Voisiko joku nyt rehellisesti kertoa, mikä on totuus. Miksi vaihtoehtoja ja niiden kokonaisvaikutusta ei ole esitelty? Miksi ei ole tuotu esille, monenko puun kaatamista hankkeen toteuttaminen nykyiselle suunnittelualueelle?

Pekka Kauppinen

Lappeenranta