Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Kannabiksen laillistaminen olisi suuri virhe

Vihreät kannattavat erikoiseen aikaan kannabiksen myynnin laillistamista (ES 13.9). Korona-aika on lisännyt riskiä mielenterveys- ja päihdeongelmiin. Vihreät perustelevat laillistamista haitoilla, jotka johtuvat heidän mukaansa kieltolaista, eivät kannabiksesta. Haittoja vastaan pitää tehdä töitä, mutta tämä ei ole oikea ratkaisu. Ymmärtävätkö vihreät kuinka raju toimenpide laillistaminen olisi? Depenalisaatio-keskustelua voisi käydä hoitoonhakeutumisen kannalta, mutta laillistaminen olisi paitsi ihmisten hyvinvoinnille, myös koko yhteiskunnan turvallisuudelle ja järjestykselle vaarallista.

Kannabiksen laillistaminen poistaisi kynnyksen kokeilla, lisäisi vaaratilanteita ja sen signaali olisi väärä. Koviin huumeisiin siirrytään yhä kannabiksesta. Kannabis voi aiheuttaa käyttäjilleen jo ensimmäisestä kerrasta vakavia psyykkisiä ongelmia, mutta on tiedossa, että pitkäaikainen käyttö rasvaliukoisuuden johdosta aiheuttaa toimintakyvyn muutoksia ja vaikuttaa aivojen kemialliseen tasapainotilaan. Kannabis on addiktoiva. On vaikea tietää onko turvallista käyttörajaa. THL:n mukaan Coloradossa kannabiksen laillistamisen jälkeen häiriökäyttäytyminen, rikollisuus ja onnettomuudet lisääntyivät 11 prosentista 21 prosenttiin. Poliisin resurssit ovat nyt jo alimitoitetut, tähän meillä ei ole varaa!

Vihreiden aloitteessa vaikutusten arviointia ei ole otettu huomioon. Terveyden edistämisen sekä hyvinvoinnin ja turvallisuuden lisäämisen näkökulmat ovat ensisijaisia. Vaikutusten lisäksi kyseessä on arvoasia. Vastuullisessa yhteiskunnassa tulee ohjata pois haitallisista asioista, kuten tupakan kohdalla ollaan tehty lainsäädäntöä kiristämällä. Miksi vapauttaisimme ristiriitaisesti kannabiksen käytön, joka on terveysvaikutuksiltaan tupakkaa merkittävästi haitallisempi ja arvaamattomampi? Lainsäädäntöä ei tule minkään huumeen osalta lieventää, vaan tulee kehittää ennaltaehkäiseviä palveluita monitasoisesti ja parantaa hoitoon pääsyä, jotta saamme todellista vaikuttavuutta.

Linda Brandt-Ahde

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Lappeenranta

Hilla Kauhanen

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka