Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää vain vähentämällä fossiilisen hiilen polttoa energiaksi

Metsien käyttöä tutkivat tiedemiehet professori Lauri Mehtätalo ja dosentti Juha Lappi kirjoittivat HS:n vieraskynä-palstalla 30.8.21 metsien hiilinielun ylläpidon edellytyksistä.

Vaikka kirjoitus kuvastaa monipuolista osaamista hyödynnettäessä puuta ilmaston kannalta kestävästi, eräiltä osin tiedemiesten mietteet ovat yhteiskunnan terveen kehityksen vastaisia. Mehtätalo ja Lappi ehdottavat hakkuussa poistuneen raakapuun upottamista pysyväksi hiilivarastoksi meriin, soihin tai autiomaan hiekkaan ja toteavat tempun myös taloudellisesti kannattavaksi keinoksi. He perustelevat asiaa hiilidioksiditonnin päästöhinnalla, mikä on nyt korkeampi kuin kuitupuun kuutiohinta. Kuutiometri puuta sitoo päästöjä noin yhden hiilidioksiditonnin verran.

Nykyisin metsistä saatava hakkuutähde muutetaan biojalostamoissa selluloosaksi ja biopolttolaitoksissa energiaksi. Toiminnan tavoitteena on hyödyntää hakkuutähteet osana biologista hiilenkiertoa, yhteiskunnalle välttämättöminä ja ilmaston kannalta kestävinä biojalosteina ja bioenergiana. Biojalosteita ja bioenergiaa hyödyntävä liiketoiminta monikymmenkertaistaa kuitupuun hinnan, jos vertailukohteena on hiilidioksidin päästöhinta. Samalla kansalaisillemme saavat työtä ja mahdollisuuden elää täällä kylmässä Pohjolassa sekä etsiä keinoja kasvihuoneilmiön pysäyttämiseksi maailmanlaajuisesti.

On harmillista, että tietyt yhteiskuntapiirit sekoittavat tietoisesti fossiilisen hiilen ja biologisen hiilen vaikutuksen ilmastoon keittämällä niistä CO2-puuroa, mihin ilmakehää lämmittävän fossiilisen hiilen vaikutus katoaa.

Ilmastomme lämpeneminen on pysäytettävä, mutta se voidaan tehdä vain vähentämällä fossiilisen hiilen polttamista energiaksi. Biologinen hiilenkierto on aina ollut osa maapallomme biosfääriä.

Antero Lattu

insinööri, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Imatra