Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Yrittäjyys on suomalaisen elinkeinoelämän selkäranka

Sunnuntaina 5.9.2021, yrittäjän päivän kunniaksi, Estareista löytyi seuraavanlainen viisaus: "Työtön yrittäjä ei saa työvoimatoimistosta muuta kuin ivanaurua. Yrittäjän oma eläke- ja työttömyysturva maksaa yhden työntekijän palkkakulujen verran. Moni yrittäjä pitää hänet ja jättäytyy itse ilman turvaa, koska molempiin ei rahat riitä."

Yrittäjyydestä ja yrittäjistä kerrotaan sekä menestys- että kauhutarinoita. Kummatkin lienevät yhtä tosia, ja tarinoita on yhtä monta kuin yrittäjiäkin. Joillain yrittäjyys kulkee suvussa, jotkut taas kasvavat siihen muuta tietä. Koko ikäni muiden leivissä työskennelleenä tiedän, että en tiedä yrittäjyydestä mitään. Olen kuitenkin kuullut ja nähnyt, että yrittäjyyteen vaaditaan sekä verta, hikeä että kyyneliä. Joku lienee jopa suositellut, että jos mitenkään voit tehdä työtäsi muuta kautta, älä ryhdy yrittäjäksi. Toisen mielestä taas yrittäjyys on ainoa juuri omalta tuntuva tapa tehdä työtä.

Yrittäjän päivää on vietetty vuosittain syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen. Vuosittaisen yrittäjän päivän järjestäjä on Yrittäjän päivä -säätiö, jonka taustavoimina on laajasti Suomen elinkeinoelämää ja yrittäjätahoja. Säätiön toiminnan tarkoituksena on yrittäjätoiminnan tukeminen ja yrittäjyyden arvostuksen edistäminen. Säätiön anomuksesta 5.9. on merkitty almanakkaan merkkipäiväksi.

Suurin osa uusista työpaikoista syntyy edelleen pk-sektorille. Pienten ja paikallisten yritysten suosiminen siis ylläpitää ja luo suomalaista työtä. Juuri sopivasti tämän vuoden yrittäjän päivänä lähituottajat kokoontuivat Lappeenrannan kauppatorille Maaseutumarkkinoille. Paikalla oli jos jonkinlaista pienyrittäjää - maataloustuotteita ja muita elintarvikkeita, vaatteita, koruja ja pärekoreja. Paikalla oli paljon ihmisiä ja hyvä tunnelma. Pien- ja lähiyrittäjät ansaitsevat kaiken tukemme ja ymmärräyksemme.

Yrittäjyys on suomalaisen elinkeinoelämän selkäranka, ja ilman selkärankaa on vaikea pysyä pystyssä. Kaikki eivät kuitenkaan tunnu tätä ymmärtävän. Twitterissä todettiin nasevasti, että "Jos yrittäjät häiritsevät niin koittakaapa elää viikko ilman yrittäjien tuottamia palveluita tai hyödykkeitä".

Yrittäjän päivä olkoon joka päivä!

Saana Kokko

Kaupunginvaltuutettu (ps.)

Lappeenranta