Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Rikosten ripeä selvittäminen kuuluu sivistysvaltioon

Eeva Sederholm

Etelä-Karjalan rikosasioita selvittävien ihmisten pöydillä riittää tutkittavaa. Sekä poliisin rikostutkinnassa, että käräjäoikeudessa käsittelyajat ovat venyneet. Käräjillä rikosasioiden käsittelynopeus on edelleen maan huippua, mutta laajoissa riita-asioissa on viivettä.

Poliisilla syyksi nimetään tutkijoiden vähyys. Käräjillä taas koronarajoitukset ovat aiheuttaneet istuntojen lykkäämistä.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen käsittelyssä olevien rikosilmoitusten määrä on kasvanut neljän vuoden aikana Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa tuhansilla. Vielä vuonna 2017 määrä oli yhteensä noin 4 500 avointa juttua, viime vuonna jo lähes 7 000. Samaan aikaan rikosten tutkinta-aika poliisilla on venynyt pisimmäksi koko vuosituhannen aikana.

Käräjillä taas laajojen riita-asioiden käsittely on pidentynyt alkuvuonna lähelle kahdeksaa kuukautta, kun viime vuonna aika oli vähän yli viisi kuukautta. Istuntoja on jouduttu siirtämään niin koronatestien takia kuin senkin takia, että asianosaisina on ollut venäläisiä, jotka eivät nyt ole päässeet liikkumaan rajan yli.

Uhka käsittelyjen venymisessä on, että tavallinen kansalainen menettää luottamustaan viranomaisiin. Esimerkiksi polkupyörävarkauksista varmasti yhä harvempi tekee rikosilmoitusta. Entä jos näin alkaa tapahtua vakavampien rikosten kohdalla?

Oikeuden päätösten odottaminen taas on henkisesti raskasta aikaa kaikille osapuolille.

Myös koulutuspuoli kannattaisi miettiä uusiksi: voisiko tutkijapuolelle olla eri väylä kuin fyysiseen kenttäpoliisin hommaan?

Poliisin tutkijapulan kannalta olennaista ovat tietysti riittävät resurssit. Myös koulutuspuoli kannattaisi miettiä uusiksi: voisiko tutkijapuolelle olla eri väylä kuin fyysiseen kenttäpoliisin hommaan?

Oikeuden koronaruuhkiin ratkaisu lienee sama kuin moniin muihinkin yhteiskunnan pulmiin juuri nyt. Yhteiskuntaa pitää päästä ripeästi avaamaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka