Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kansalaisopistoissa osataan sekä tosissaan että silkasta ilosta

Suomessa vietetään parhaillaan Osaaminen näkyviin -teemaviikkoa. Sen ideana on huomata ja arvostaa kaikenlaista osaamista, jota ihmisille kertyy eri elämänalueilla myös tutkintotavoitteisten koulutuspolkujen ulkopuolella. Etelä-Karjalan kansalaisopisto ja Parikkalan ja Rautjärven alueella toimiva Simpelejärven opisto ovat innolla mukana osaamisen teemaviikoissa: vapaan sivistystyön opistot ovat juuri niitä paikkoja, joissa ihmiset oppivat vuosittain tuhansia taitoja ja harrastavat itselleen mielekkäitä asioita.

Kansalaisopistot mielletään usein ennen kaikkea vapaatavoitteisen harrastamisen tarjoajiksi. Viime aikoina vapaan sivistystyön kentällä on kuitenkin ryhdytty määrätietoisesti vahvistamaan osaamisperusteisuutta koulutuksissa. Monet opistot hyödyntävät digitaalisia osaamismerkkejä, joilla eri ainealojen osaamista tehdään näkyväksi. Kurssikuvauksiin lisätään osaamistavoitteita, ja osa opistoista opintopisteyttää kurssejaan. Tuoreen lakimuutoksen myötä kansalaisopistoilla on mahdollisuus viedä opintosuorituksia valtakunnalliseen koulutuksen Koski-tietovarantoon. Nyt osaamistavoitteet ja arviointi nähdään laajemmin osana opettajan pedagogista toimintaa ja samalla opiskelijan oman oppimisen työkaluna.

Meidänkin opistomme ovat mukana tässä jatkuvan oppimisen kehityskulussa. Etelä-Karjalan kansalaisopiston kielikursseilla, kuvataiteissa sekä digikoulutuksissa osaamista tunnustetaan osaamismerkeillä. Opisto tarjoaa digieväitä työelämään maksuttomilla koulutuksilla Lappeenrannassa, Joutsenossa ja Luumäellä. Simpelejärven opistossa on meneillään Opistosta osaajaksi -hanke, jonka tavoitteena on kouluttaa osaajia alueen elinkeinoelämän tarpeisiin. Opistossa on voinut opiskella mm. matkailu- ja palvelualan venäjän ja työelämän digiosaajan kursseilla, luonto-osaajaksi ja yhteistyössä Samiedun kanssa lähihoitajaksi ja hoiva-avustajaksi.

Muuttuuko kansalaisopistojen luonne jotenkin tässä kehityksessä? Uskomme, että kansalaisopistoilla on paljon annettavaa osana paikallista koulutuskenttää. Tarjoamme joustavasti sitä, mitä ihmiset ja työelämä kulloinkin tarvitsevat. Haluamme palvella myös niitä ihmisiä, jotka täydentävät tarvitsemaansa osaamista ja haluavat saada osaamisensa tunnustetuksi.

Edelleen yhtä tärkeää on mahdollisuus harrastaa ja kehittää itseään ilman suorituspaineita, silkasta tekemisen ilosta! Kaikkea mitä kansalaisopistoissa tehdään ja opitaan ei ole suinkaan tarpeen arvioida. Vapaan sivistystyön perusideaa ei ole hukattu – tavoitteena on edistää yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta sekä ihmisten monipuolista kehittymistä ja hyvinvointia.

Kaisa Leinonen

viestintä- ja hankekoordinaattori, Etelä-Karjalan kansalaisopisto

Minna Karjunen

koulutussuunnittelija, Simpelejärven opisto