Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Seurakunnan uudistusmieliset ovat ahdasmielisiä

Suomen Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuului vuoden 2020 lopussa 3,7 miljoonaa ihmistä eli noin 67 prosenttia suomalaisista.

Evankelisluterilainen kirkko tekee jumalanpalvelusten ja raamatullisen julistustyön lisäksi hyvää lapsi-, aikuis-, perhe- ja vanhustyötä, auttaa vähävaraisia ja yksinäisiä taloudellisesti sekä toiminnallisesti.

Henkilökohtaisesti minulle ei ole merkitystä, pitääkö jumalanpalveluksen nainen vai mies tai kenen kanssa pappi on parisuhteessa, oman lapseni kastepapiksi valitsin naispapin eli koen olevani uudistusmielinen seurakunnan jäsen ja luottamushenkilö.

Silti olen ihmetellyt vuosien ajan seurakunnan toiminnassa uudistusmielisten ja vanhoillisten kädenvääntöä raamatullisista tulkinnoista sekä niiden soveltamisesta jumalanpalvelus- ja seurakuntatyöhön.

Uudistusmieliset näkevät omat tulkintansa raamatusta ainoana oikeana tulkintana ja ovat innokkaimmin muuttamassa kirkkolakia, jumalanpalvelus- ja seurakuntatyötä sekä syyllistämässä mediassa vanhoillisten uskoa ja toimintaa vääräksi. Uudistusmielisten mielestä vain vanhoillisten tulisi joustaa.

Tuntuu siltä, että seurakunnan luottamustehtäviin tulee yhä enemmän sellaisia henkilöitä, jotka eivät usko evankelisluterilaiseen perusoppiin ja potkivat yhteisten asioiden eteenpäin viemisen sijasta palloa omaan maaliin, aiheuttaen tarkoituksenmukaisesti eripuraa seurakunnan sisällä.

Välillä teologisissa keskusteluissa unohdetaan, että suomalainen evankelisluterilainen kirkko on moneen muuhun uskontoon verrattuna avoin ja suvaitsevainen, jossa kirkon toimintaa voi kritisoida julkisesti, ilman että erotetaan kirkosta, kivitetään tai laitetaan vankilaan.

Jos vanhoillisten toiminta siirtyy uudistusmielisten toiminnan johdosta yhä enemmän seurakunnan tiloista kotikinkereihin, ei toimintaa voi mitenkään valvoa, lisäksi kirkko menettää verotuloja joilla kustannetaan lapsi-, aikuis- ja vanhustyötä.

Jarno Strengell

Kirkkovaltuutettu, kirkkoneuvoston jäsen

Mikkeli

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka