Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Vastaus Anu Huttuselle: Perusteita Saimaan ammattiopisto Sammon aloituspaikkapäätöksille

Vastauksena Anu Huttusen 3.9. Etelä-Saimaassa julkaistuun kirjoitukseen: Saimaan ammattiopiston perustutkintojen opiskelijamäärä on lisääntynyt Imatralla ja Lappeenrannassa. Vuodesta 2015 vuoteen 2022 aloituspaikkoja on lisätty Imatralla 14,7 prosentilla ja Lappeenrannassa 15,2 prosentilla. Vuoden 2022 aloituspaikoiksi on päätetty yhteensä 1489 paikkaa, joista Imatralla 544 ja Lappeenrannassa 945.

Nuorisoikäluokkien pienentyessä on yhä enemmän koulutettu työssä olevia ja alanvaihtajia. Jos hakijalla on jo toisen asteen tutkinto, jatkuva haku on hänelle ainoa tie perustutkintoon. Peruskoulun päättävät nuoret voivat myös hakea jatkuvassa haussa, mikä on lisännyt heidän valinnanmahdollisuuksiaan. Esimerkiksi ensi vuonna he voivat hakea hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoon Imatralle, vaikka sitä ei ole tarjolla yhteishaussa.

Imatralla ja Lappeenrannassa on ensi syksynä haussa yhtä monta tekniikan alan perustutkintoa, joten hakijoilla on yhtä laaja tutkintovalikoima omalla alueellaan. Imatran seutukunnista Sammossa perustutkintoa opiskelee Lappeenrannassa 100 henkeä ja Lappeenrannan seutukunnan opiskelijoita Imatralla 168.

Kolme vuotta sitten Lappeenrannasta siirrettiin saha-alan, koneistajan ja robotiikan koulutukset Imatralle, kuntayhtymän hallituksen yksimielisillä päätöksillä. Saha-alalla opiskellaan oppilaitoksessa vuosi, jonka jälkeen siirrytään työpaikalle oppimaan. Lappeenrannassa kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva voi suuntautua koneistajaksi suorittamalla osan opinnoistaan Imatralla. Saha-alan koulutusmallin käyttäminen muillakin aloilla, myös autoalalla, on mahdollista, jos yritykset ovat tähän valmiita.

Autoalan koulutuksen tulos on ollut noin 400 000 euroa alijäämäinen, joka on pois muiden alojen toiminnasta. Näin suuria summia ei yhden yksikön osalta saada positiivisiksi muilla kuin rakenteellisilla muutoksilla.

Ammattibarometrin ja 15–24-vuotiaiden työttömyystilaston mukaan autonasentajat oli toiseksi suurin työttömien ryhmä ammatillisen koulutuksen ammateista maakunnassa. Imatran seudulla oli ylitarjontaa työnhakijoista, kun Lappeenrannassa tilanne oli tasapainossa.

Imatran autoalan aloituspaikkoja ei ole siirretty Lappeenrantaan, vaan siellä määrä pysyy samana, mikä se on ollut jo vuosia. Imatra saa matkailualan koulutuksen, jota ei ole Lappeenrannassa tarjolla.

Antti Lehmusvaara

rehtori, Saimaan ammattiopisto Sampo

Pekka Turunen

apulaisrehtori, tekniikka, Saimaan ammattiopisto Sampo

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka