Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Päivittäistavarakaupalla hyvä kesä – Taustalla on useita eri syitä kotimaan matkailusta investointeihin

Helteinen kesä näkyi ja kuului kaupan kassoilla eri puolilla Etelä-Karjalaa. Etelä-Saimaan viime viikolla haastattelemat kauppiaat kertoivat jopa myyntiennätyksestä.

Taustalla on eri tekijöitä.

Kuuma kesä lisäsi perinteisten hittituotteiden, kuten jäätelöiden, juomien ja grillattavien ruokien menekkiä. Jopa niin, että juomatoimitusten kanssa ongelmia oli suuremmilla ja pienemmillä toimijoilla. Hyvät ilmat ohjasivat lomailijat mökeille, jossa elintarvikkeita kuluu. Tämä piristää perinteisesti myös kyläkauppojen myyntiä.

Oman mausteensa Etelä-Karjalaan toi Saimaan laajentunut pyöräilyreitistö. Se liikutti pyöräilijöitä ja näkyi myös pitäjillä. Esimerkiksi taipalsaarelainen kyläkauppa sai potkua pyöräilyreitin asiakkaista.

Pyöräilyreitin herättämää kiinnostusta kannattaa analysoida tarkemminkin. Jospa maaseudulta löytyisi muitakin jalostettavia aktiviteetteja, jotka voisivat lisätä Etelä-Karjalan pienempien kuntien matkailullista vetovoimaa?

Juhannuksen jälkeisen kesän piikkiä selittää myös kasvanut kotimaan matkailu. Koronan pitkittyminen hiljensi ulkomaan matkailua. Samalla Saimaan alue veti hyvin turisteja puoleensa.

Etelä-Karjalassa päivittäistavarakaupan kesää ja myyntiä värittivät myös investoinnit. Etelä-Karjalan osuuskauppa sai noin 14 miljoonan euron investointinsa Leirin Prismakeskukseen valmiiksi juuri lomien alla. Lisäksi osuuskauppa avasi uuden Salen Ruoholammelle ja sai S-markettiensa uudistuksen päätökseen. Kesko puolestaan avasi uuden K-marketin Imatralla jo keväällä.

Kesällä kokeiltiin muutamissa myymälöissä uusia ympärivuorokautisia aukioloja. Myös verkkokauppaan investoitiin kuluvan vuoden aikana.

Nämäkin ovat olleet kohentamassa kesän myyntiä. Uudistuksilta odotetaan myös kesää pidemmälle kestävää ympärivuotista myynnin lisäystä.

Esimerkiksi verkkokauppa hakee vielä päivittäistavarakaupan osalta oikeita uomiaan, mutta se on tullut jäädäkseen.

Erikoistavarakaupassa ja ravitsemusliikkeissä kesä on ollut erilainen. Siellä odotetaan koronarajoitusten purkamista ja erityisesti rajan aukeamista.