Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Löytävätkö nuoret aiempaa paremmin paikkansa? – Oppivelvollisuuden kustannukset alkavat hahmottua niin Lappeenrannassa kuin Imatrallakin

Eeva Sederholm

Ammattikouluissa ja lukioissa aloitti nyt ensimmäinen ikäluokka, jonka on velvollisuus käydä koulua täysi-ikäisyyteen asti. Yhdeksän vuoden oppivelvollisuuden sijaan koulutie kestää 12 vuotta.

Ensimmäisenä vuonna Lappeenrannassa maksuttoman lukio-opetuksen piirissä on 370 ja Imatralla 157 opiskelijaa. Maakunnan ammattioppilaitoksissa puolestaan aloitti 584 oppivelvollista.

Jokaiselle pitää jatkossa löytyä yläkoulun jälkeen opiskelupaikka. Ilmassa on vielä kysymyksiä siirtymään liittyen. Toisen asteen koulutukseen pitää edelleen hakea. Jos en pääse hakemalleni ajoneuvoasentajakoulutukseen tai lukioon, mihin menen?

Näkyykö muutos jatkossa oppilaitoksilla loppukesän paniikkiyhteydenottoina, kun opiskelupaikkaa vaille jääneet etsivät viime hetkellä paikkaa mihin mennä? Yhteiskunta ei edelleenkään päätä, mikä on ihmisen tuleva ammatti. Kouluilla ja kunnilla pitää siis olla hyvät mekanismit, jotka pökkäävät oikeaan suuntaan.

Nuorten lisäksi velvoitteita tuli muutoksen myötä kunnille ja valtiolle. Oppivelvollisuuden alaisen koulutuksen pitää olla maksutonta, joten tämän jälkeen moni saa aiemmasta poiketen ilmaiseksi opetusmateriaalit, tietokoneet, turvakengät, kampaajasakset, työvaatteet tai joillain aloilla ajokortin.

Etelä-Karjalan oppilaitoksiinkin on hankittu vuoden vaihteen poliittisen päätöksen jälkeen kiireellä työvälineitä. Tietokoneet lukion ekaluokkalaisille on saatu, mutta päänvaivaa on aiheuttanut logistiikka: missä materiaalit säilötään ja miten ne saadaan mahdollisimman nopeasti jaettua oppilaille.

Moni saa aiemmasta poiketen ilmaiseksi opetusmateriaalit, tietokoneet, turvakengät, kampaajasakset, työvaatteet tai joillain aloilla ajokortin

Lukiolaisten osalta suurin yksittäinen kulu on ilmainen tietokone. Yhtä lukiolaista kohden kolmen vuoden kokonaiskulu on tämän hetken arvion mukaan reilut pari tuhatta euroa. Sekä Lappeenrannasta että Imatralta arvellaan, että valtion lupaama raha ei riitä kulujen kattamiseen.

Ammattiopistossa kustannukset vaihtelevat todella paljon linjasta riippuen.

Maailma on muuttunut sitten vuoden 1972, jolloin peruskoulun myötä tuli voimaan yhdeksän vuoden oppivelvollisuus. Silloin oli vielä mahdollista, että oma urapolku syntyi peruskoulupohjalta työllistymällä jo ennen täysi-ikää. Nyt suorittavan portaan työt ovat vähentyneet ja niihinkin tarvitaan yleensä vähintään työssäoppimista.

Olennaisin kysymys on, saadaanko koko ikäluokkaan laitetuilla panostuksilla sitä, mitä tavoitellaan: nuoret löytämään paikkansa maailmassa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka