Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Mikä maakunnan väestöä vaivaa?

Mikä on Etelä-Karjalan väestöllinen tila? Tilastokeskuksen helppokäyttöinen tilastotietokanta mahdollistaa monipuolisen tarkastelun maakuntamme väestömuutoksiin. Koetan tässä tehdä joitain olennaisia nostoja.

Vuodesta 2003 vuoteen 2020 väestön kokonaismäärä on supistunut 6 610 hengellä. Samalla ajanjaksolla nuorisoa (0–18-vuotiaita) on poistunut 5 746. Tällä muutoksella on muun muassa vaikutus kuntien valtionosuuksiin. Pelkästään vuosien 2019 ja 2020 välinen muutos vähensi eteläkarjalaisten kuntien valtionosuuksia 1,7 miljoonaa euroa, vaikka hyvin tiedämme esimerkiksi nuorisopsykiatrian menojen kasvutarpeen.

Etsittäessä syytä tähän yleiseen kehitykseen katsotaan ensin syntyneiden ja kuolleiden määrän kehitystä. Jakson aikana Etelä-Karjalassa kuoli 9 333 henkeä enemmän kuin syntyi. Vain kolmella paikkakunnalla löytyy yksittäisiä vuosia, jolloin syntyvyys on ylittänyt kuolleisuuden: Lappeenrannassa viitenä vuonna, Lemillä neljänä vuotena ja Taipalsaarella 11 vuotena sekä viimeiset viisi vuotta pakkasella.

Entäpä muuttoliike maakunnan sisällä? Kuntien välillä muutti 33 984 henkilöä. Imatran ja Lappeenrannan muuttotase on Imatralle 700 henkilöä tappiollinen. Taipalsaari on vielä 97 asukasta voitollinen Lappeenrantaan nähden, mutta muuttovoitto on supistunut selvästi vuoden 2017 jälkeen veronkorotusten seurauksena. Lemin ja Lappeenrannan muuttotase on liki tasapainossa. Silmiinpistävintä on Ruokolahden lähes olematon vetovoima.

Muualle Suomeen on näinä vuosina muuttanut 69 000 henkeä ja muualta on tullut tilalle 62 800 henkeä. Tässä muuttoliikkeessä on paljon opiskelijoita, jotka tulevat opiskelemaan tänne ja poistuvat valmistuttuaan.

Se, ettei kokonaisväestö ole tämän enempää supistunut, on seurausta nettomaahanmuutosta. Etelä-Karjala on saanut 6 700 maahanmuuttajaa enemmän kuin täältä on muuttanut ulkomaille. Enemmistö maahanmuuttajista löysi tiensä Lappeenrantaan (4 602) ja Imatralle ropisi vähemmän (1 526). Yllättäen Rautjärvi ja Ruokolahti ovat saaneet osansa maahantulijoita. Ilman maahanmuuttajia maakunnassa olisi hädin tuskin 120 000 asukasta.

Meidän on pidettävä parempaa huolta asukkaistamme.

Iikko B Voipio

Taipalsaari

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka