Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Kehitysavun periaatteita on tarve uudistaa

Afganistanin tapahtumat osoittavat konkreettisesti, että kehitysavun toimintatavat ovat haaksirikossa. Koko länsimaista kehitysavun periaatetta on syytä muuttaa.

Vastustin aikanaan, kun Suomessa suunniteltiin mukaan lähtöä Afganistanin operaatioon. Englanti oli siellä 1800-luvulla ja tuli häntä koipien välissä pois. Neuvostoliitto oli siellä 1980-luvun ja tuli pois häntä koipien välissä. Nyt sieltä tulevat kaikki läntisten maiden joukot pois häntä koipien välissä.

Jokaisella valtiolla on oikeus itse valita oma hallintomuotonsa. Minkään ulkomaan kansan pakkoapu muodostetun nukkehallituksen kanssa yhteistyötä tehden ei ole kestänyt sukupolvea pidempään. Kukin kansa haluaa itse päättää ketä se hallitsijakseen haluaa ja minkälainen hallitusmuoto sen tarpeita parhaiten palvelee.

Suomen kehitysavun tulisi olla pelkästään kehittyvän maan itse pyytämää pehmeää apua – sen älymystön kouluttamista Suomessa ja heidän valmistuttuaan lähettämisen takaisin kehittämään omaa maataan. Muunlainen kehitysapu on täydellisesti epäonnistunut. Se johtaa vain kansaa räikeästi eriarvoistavaan korruptioon. Maan kehittäminen on kunkin kansan itse tehtävä.

Kun kansan hallintoa kehittävät ovat oman kansan jäseniä ei kansalle synny muukalaisvihaa, mikä Afganistanissa on vuosisatojen aikana kasvanut hirvittäviin kiihkon mittoihin. Vallan vaihtuminen nukkehallitukselta kansan omaan valintaan merkitsee lähes aina sekasortoa – ainakin nukkehallituksen ja sitä tukeneiden osalta.

Veikkaan, että ennen kuin Afganistaniin on saatu sekasorto rauhoittumaan ja sen kansalle sen haluama hallitusmuoto siihen menee maan historian johdosta vähintäänkin kahden, kolmen (ellei kymmenen) sukupolven aika.

Hannes Ruokokoski

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka