Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Afganistanin tilanne heikkenee ja Suomikin ottaa poikkeukselliset keinot käyttöön

Suomi turvautuu poikkeukselliseen keinoon evakuoidessaan kansalaisiaan kaoottisessa tilassa olevasta Afganistanista. Suomi lähettää Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin aseistetun, ammattisotilaista koostuvan erikoisjoukon. Joukon tehtävänä on varmistaa 60 suomalaisen ja noin 170 suomalaista avustaneen afganistanilaisen saaminen Suomeen.

Eduskunta käsitteli asiaa pikavauhtia koolle kutsutussa täysistunnossa varsin yksimielisesti. Perussuomalaisten edustajat toki muistivat muistuttaa afganistanilaisten Suomeen tuomisen riskeistä. Yksituumaisuus kertoo tilanteen vakavuudesta, kun hallitus vastaan oppositio -asetelma väistyy isojen asioiden äärellä.

Suomalaisten lähettäminen Afganistaniin viestii siitä, että ihmisten evakuointi kriisimaasta muuttuu päivä päivältä vaikeammaksi. USA:n joukot ovat hallinneet Kabulin lentokenttää, mutta ongelma liittyy enemmän evakuoitavien siirtämiseen lentokentälle.

Suomen lisäksi monet muutkin maat lähettävät sotilaitaan Kabuliin. Huoli oman maan kansalaisten turvallisuudesta tuntuu kasvavan eri puolilla maailmaa hetki hetkeltä.

Eduskunta tuntui myös kiirehtivän sotilasoperaatiota. Afganistanin haltuun ottaneet talebanit ovat koventaneet otteitaan. Uutisissa on kerrottu raaoista surmista, joita Talebanin taistelijat ovat maata vallatessaan tehneet. Viranomaiset kertoivat perjantaina, että saksalaista siviiliä ammuttiin Kabulin lentokentän lähellä.

Nyt on keskityttäviä akuutin kriisin hallintaan ja evakuointiin. Myöhemmin on kuitenkin syytä kysyä, miten ihmeessä talebanien vyörymäinen maan haltuunotto pääsi yllättämään länsimaat. Miten tiedustelupalvelut ovat voineet arvioida tilanteen niin väärin?

Nyt eri puolilla maailmaa tehdään pikaisia päätöksiä osittain paniikinomaisissa tunnelmissa. Myöhäinen reagointi aiheuttaa myös monenlaisia ongelmia. Toivon mukaan huonot tilannearviot eivät käy syyttömien ihmisten hengen päälle.