Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Rajalla paluuta entiseen joutuu vielä odottamaan

Eeva Sederholm

Venäjän korontilanteesta kuuluu vihdoin jotain vähän myönteisempää. Etelä-Karjalan liiton mukaan tartuntojen määrä on kääntynyt laskuun varsinkin Moskovassa.

Syyksi voi epäillä ainakin tiukentuneita rajoituksia, joita otettiin käyttöön kansalaisten rokotusinnon pysyessä alhaisena. Kesäkuun lopussa Moskovassa alettiin vaatia ravintoloihin ja kahviloihin pyrkijöiltä todistusta rokotuksesta, sairastetusta taudista tai tuoreesta koronatestistä. Myös kiireetöntä terveydenhoitoa rajattiin vain rokotetuille.

Eri puolilla Venäjää työnantajia on kannustettu huolehtimaan työntekijöidensä rokotuksista sakon uhalla.

Valonpilkahduksista huolimatta kolmas aalto jyllää edelleen vahvana. Viime päivinä kuolleita on ollut vuorokaudessa pahimmillaan ennätykselliset 800. Tilanne vaihtelee alueittain paljon, ja kaakkoisrajan tuntumassa tartuntamäärät ovat edelleen korkeita.

Tartuntojen väheneminen ei vielä herätä suuria toiveita rajan lähiaikojen avaamisesta. EU-maista kaikki muut paitsi Tshekki luokittelevat Venäjän korkean koronariskin maaksi.

Etelä-Karjalassa ollaan erityisen varovaisia, koska matkustaminen on ollut yksi iso tekijä deltamuunnoksen leviämisen taustalla. Jalkapallon EM-kisojen seuraukset kummittelevat edelleen mielessä.

Matkailun määrä itärajalla lisääntyi kuitenkin selvästi heinäkuussa edellisvuoteen verrattuna. Kanssakäymisen normalisoitumista voikin pikkuhiljaa toivoa. Tämän pitää kuitenkin tapahtua terveysturvallisesti. Rokottamattomien turistien massoja ei kaivata tilanteessa, jossa kouluissa on isot karanteenit ja tartuntamäärät lisääntyvät.

Matkailutoimijoiden ahdinkoa on onneksi kesällä helpottanut ennennäkemätön kotimaanmatkailu. Pieniä turistivirtoja näyttää tulevan myös taas käynnistyneiden lentojen myötä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka