Lukijalta | Parikkalan luottamuspaikkaneuvottelut alkoivat yhteisen pöydän ääressä

Eero Nykänen Parikkalan kokoomuksesta kirjoitti yleisönosastolla Parikkalan luottamuspaikkaneuvotteluista (ES 18.8.)

Puolueiden luottamuspaikkaneuvottelut käytiin aluksi juhannuksen molemmin puolin vaalien jälkeen 23. ja 28. kesäkuuta isolla neuvotteluryhmällä, yhteensä noin 20 henkilöä, koostuen kaikista puolueista, yhteisen pöydän ääressä.

Ensimmäisten neuvottelujen päätteeksi oli muodostunut tilanne, jossa haluttiin kaikkien puolueiden pääsevän kunnanhallituksen pöydän ääreen vaalituloksesta riippumatta. Teknisesti tilanne oli haastava, jos aiottaisiin kunnioittaa puolueiden saamia vaalituloksia.

Toisiin neuvotteluihin mennessä oli muodostunut perussuomalaisten, sosialidemokraattien ja keskustan ryhmä, yhteensä 14 valtuutettua, yhdeksi neuvotteluosapuoleksi eli Ryhmä 14.

Ryhmällä 14 oli rakentava pohjaesitys luottamuspaikkajaoksi, mutta kokoomus, kristillisdemokraatit ja vihreät lopettivat neuvottelut kesken. Eero Nykänen väitti yleisönosastokirjoituksessaan, että keskustan kunnallisjärjestöllä olisi ollut vaatimuslista paikkajaoista neuvotteluissa. Tämä väite ei siis pidä paikkaansa, koska pohjaesitys tuli ryhmältä 14.

Neuvottelut jäivät heinäkuuksi tauolle.

Parikkala-ryhmän neuvottelijan, Jouni Kiviahon, kanssa sovimme, että heinäkuun puolessa välissä neuvotteluja oli edistettävä jo aikataulusyistä. Kaikilta puolueilta pyydettiin siksi vastaehdotuksia sähköpostitse ryhmän 14 ehdotukseen.

Vastaesityksiä tuli vain kokoomukselta ja Parikkala-ryhmältä.

Parikkala-ryhmän (PRY) esitys oli niin lähellä pohjaesitystä, että neuvottelut jatkuivat ryhmän 14 ja Parikkala-ryhmän kesken PRY:n esityksen pohjalta. Tässä neuvottelussa oli siis 24 valtuutettua edustettuina, kun PRY neuvotteli myös kristillisdemokraattien ja vihreiden puolesta.

Kokoomus esitti neuvottelujen vetäjälle puhelimessa, että he neuvottelevat omana kolmen valtuutetun ryhmänään ja että, jos heidän esityksensä ei tule hyväksytyksi, niin he eivät ota mitään luottamuspaikkoja vastaan.

Tässä tilanteessa syntyi luottamuksellisesti neuvotellen ja sopien sopimus puolueiden väliseksi luottamuspaikkajaoksi yhteensä 24 valtuutetun neuvottelutuloksena (ryhmä 14, PRY, KD ja Vihr.).

Valtuustoon tuli siis näiden neuvottelujen tuloksena kolme varapuheenjohtajaa, jotta vihreät ja KD pääsevät 2+2 vuotta sopimuksella 4 vuoden aikana kunnanhallituksen pöydän ääreen.

Kaikki puolueet ja ryhmät pääsivät nyt valitsemaan sopimuksen tuloksena syntyneille omille paikoilleen henkilöt puolueiden ja ryhmien sääntöjen mukaan.

Nämä neuvottelut ovat olleet haastavat, koska tietyiltä tahoilta on tullut säännöllisiä vaikuttamisyrityksiä muiden puolueiden henkilövalintoihin. Toiset puolueet ja ryhmät eivät tietenkään voi puuttua muiden puolueiden ja ryhmien tekemiin henkilövalintoihin.

Ryhmä 14 haluaa kaikkien kanssa hyvää yhteistyötä tulevalla valtuustokaudella. Hyvä yhteistyö perustuu toinen toistemme kunnioittamiseen. Toivomme, että kukaan Parikkalan kunnanvaltuustossa toimiva valtuutettu ei sorru näyttämään huonoa esimerkkiä kiusaamalla ja maalittamalla ketään.

Lassi Valkeapää (kesk.)

Timo Saarinen (ps.)

Mirja Sikiö (sd.)

Parikkala

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka