Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Etelä-Karjalan rokotukset etenevät hyvin – Se lupaa onneksi hyvää kouluvuodelle

Eeva Sederholm

Etelä-Karjalan koronarokotekattavuus on tällä hetkellä maan paras.

Etelä-Karjalassa loppuviikosta jo lähes 50 prosenttia väestöstä oli saanut kaksi rokoteannosta. Keskimäärin suomalaisista ne oli reilulla 40 prosentilla. Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita täällä oli selvästi yli 72 prosenttia väestöstä, koko maan keskiarvo jäi alle 70:n.

Hyvä tulos kertoo toki eniten maakuntien ikärakenteesta. Etelä-Karjalassa rokotusjärjestyksen kärjessä olevia ikääntyneitä on enemmän kuin vaikka Etelä-Pohjanmaalla, jossa rokotekattavuus on koko maan alhaisimpia. Samalla se kertoo kuitenkin myös siitä, että Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on onnistunut kokonaisuudessaan hoitamaan rokotukset tehokkaasti ja hyvin.

Avainasemassa on ollut myös se, että eteläkarjalaiset ovat hakeutuneet aktiivisesti rokotettaviksi. Tilastojen lisäksi tästä viestii se, että ajanvarauksettomat rokotustilanteet ovat aiheuttaneet pitkiä jonoja sekä Lappeenrannassa että Imatralla. Kun 12–15-vuotiaiden rokottaminen tällä viikolla käynnistyi, puhelinpalvelu ruuhkautui aikoja varanneiden soitoista.

Juuri käynnistyneen kouluvuoden kannalta olennaista on, että myös moni peruskoululainen, lukiolainen ja ammattikoululainen on saanut jo yhden rokoteannoksen. Alueen 12–19-vuotiaista ensimmäisessä rokotuksessa oli käynyt perjantaihin mennessä liki 37 prosenttia.

Jos Eksote saa rokotukset vietyä kouluterveydenhuoltoon, lukema nousee nopeasti.

Tämä suojaa paitsi koululaisia ja henkilökuntaa, myös kouluvuoden onnistumista. Koko ajan lisääntyvien tartuntamäärien takia asialla on hoppu. Kukaan ei halua tilannetta, jossa lukiolainen joutuisi etäkouluun jo kolmantena lukuvuonna peräjälkeen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka