Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Jaksaa, ei jaksa, jaksaa, ei jaksa – Hoitajat ovat äärirajoilla

Katja Laitinen ja Taina Niemenmaa,

Venymistä, joustamista – tätä ovat hoitajat tehneet jo pitkään. Tuplavuorot, vuoronvaihdot, vapaapäivältä töihin tulot, silti vuorosta on saattanut puuttua tekijöitä, vajaalla miehityksellä vuoroista selvitty.

Onko hoitotyö nykyään sitä, että selviydytään vuoroista? Kuinka pitkään tämä voi jatkua? Milloin hoitajat lakkaavat joustamasta ja nauha katkeaa? Pelkäämme, ettei tähän mene kauaakaan. Kukaan ei jaksa määräänsä enempää. Mitä silloin tapahtuu?

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan on kestämätöntä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden toiminta on henkilöstön ylitöiden varassa ja ylityöhön painostetaan. Hänen mukaansa on hävytöntä, että työnantaja pyrkii käyttämään työntekijöiden ammattimoraalia ja tunnollisuutta näin hyväkseen. Olemme Siljan kanssa tästä täysin samaa mieltä.

Tiedämme, että sijaisten saaminen on todella vaikeaa, mutta olisiko työnantajalla kuitenkin työkaluja tilanteen korjaamiseen? Työolot ja palkkaus – siinä pari asiaa, joilla suunta saataisiin kohti parempaa.

Tällä hetkellä työolot on kaikkea muuta kuin jaksamista tukevaa, jatkuva joustaminen on tehnyt tehtävänsä. Nyt pitää löysätä kuminauhaa ja antaa hoitajille mahdollisuus tehdä työnsä niin kuin on tarkoitettu. Potilas/asiakas/asukas edellä, ilman jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta ja eettistä kuormaa. Ilman toimenpiteitä jousto loppuu ja kuminauha katkeaa. Sitä meistä ei taida kukaan haluta?

Katja Laitinen ja Taina Niemenmaa

Lappeenranta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin edustajiston jäseniä

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka