Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Maaseudulla ei ole syrjäkyliä

Reijo Tossavainen

Kun aikoinaan asuin Vantaan Tikkurilassa, niin siellä kesti kävellä asemalle 15 minuuttia, sitten odotin junaa noin 5 minuuttia, sitten istuin junassa noin 20 minuuttia ja lopulta kävelin työpaikalle noin 15 minuuttia. Siis yhteensä noin 55 minuuttia.

Kun nyt maalla hyppään pihalla olevaan autooni ja ajan johonkin naapurikaupunkiin, niin se on ajallisesti hieman lyhempi matka. Jos Tikkurila ei ole syrjäseutua, niin asuinpaikkani Savitaipaleen peräkylällä ei ole yhtään syrjäisempi!

Kolmio betonibunkkerissa Helsingissä maksaa saman verran kuin kohtuukuntoinen omakotitalo ja kesämökki Savitaipaleella sekä lomakaksio Espanjassa maksavat yhteensä.

Savitaipale on vain 3300 asukkaan kunta. Silti kirkonkylässä lyhyen kävelymatkan etäisyydellä ovat kaikki arjessa tarvittavat palvelut. Ja jos jotakin puuttuu, ne ovat yhtä lähellä kuin Tikkurilan asukkaille.

Korona on opettanut, että etätyö on mahdollista lähes joka toiselle. Kesämökistä on tullut monille ihan oikeasti kakkosasunto. Mielestäni tilanne voisi olla toisinpäin. Esimerkiksi Savitaipaleella olisi ykkösasunto ja pk-seudulla käyntejä varten siellä olisi tarvittaessa pieni kakkosasunto.

Ihmiset ajattelevat usein, että maaseudulla asutaan syrjäseudulla. On aika ajatella ja tehdä toisin, sillä maaseudulla on elintason ohella elämisentasoa.

Savitaipale

Kommentoi