Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Biokaasuautot saatava mukaan ilmastopakettiin – Lappeenrantalaisilla jätteillä ajaminen järkevää kiertotaloutta

Jos nykyinen EU:n ilmastopaketti menee läpi, eteläkarjalaisten jätteillä ei enää tulevaisuudessa juuri ajeta autoja.

Esityksen mukaan vuodesta 2035 alkaen uudet henkilö- ja pakettiautot eivät saa aiheutta lainkaan hiilidioksipäästöjä. Nykyisellä laskutavalla ehdon täyttävät vain sähkö- ja vetyautot.

Ympäristön kannalta komission esittämässä laskentamallissa ei ole järkeä. Todellisuudessa biokaasu on hiilineutraali vaihtoehto. Ajettaessa hiilidioksidia vapautuu vain sen verran, mitä jätteestä ajan myötä muutoinkin tulisi.

Kaasuautoja komissio kuitenkin karsastaa, koska autoihin voi tankata myös pahamaineista maakaasua.

Etelä-Karjalan jätehuolto aloitti keväällä menestyksekkäästi biokaasun jakelun Lappeenrannassa, Imatralla, Luumäellä ja Parikkalassa. Polttoaine syntyy lähituotteena Kukkoroinmäen biokaasulaitoksella paikallisten biojätteistä ja puhdistamolietteestä.

Biojäte ei häviä, vaikka sillä ei enää autoiltaisikaan. Sitä voi toki vähentää, mutta siitä ei voi samalla tavalla pyristellä eroon kuin vaikka muovista.

Todellisuudessa asian merkittävyys tulee siitä, että biokaasuautot ovat maapallon kannalta tällä hetkellä yksi parhaista vaihtoehdoista.

Jätteen jalostaminen on ympäristöteko, ja sen ulos rajaaminen EU-tasolla estää kehittämästä kiertotaloutta.

Kaasuautoissa on monia etuja verrattuna sähköautoihin. Sähköautoissa käytetään akkuja, joiden valmistukseen liittyy ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia. YK on ollut huolissaan sähköautobuumin vaikutuksista.

Lisäksi bensa-auton voi muuttaa kaasuautoksi, mikä mahdollistaa vanhojen autojen ajamisen loppuun uudella teknologialla. Sähköautoksi vanhaa bensakärryä ei saa. Sähköautojen paloherkkyys aiheuttaa myös huolta pelastusviranomaisissa.

EU:n on nyt syytä tunnistaa biokaasun hyödyt ja laittaa se eri lokeroon kuin maakaasu. Maakunnasta ja Suomesta kannattaa viedä painokasta viestiä komission suuntaan.

Asialla voi toki olla vaikutuksia yhteen jätehuoltoyhtiöön. Todellisuudessa asian merkittävyys tulee siitä, että biokaasuautot ovat maapallon kannalta tällä hetkellä yksi parhaista vaihtoehdoista.