Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Koronapassi auttaisi eroon rajoituskierteestä

Jaana Hänninen

Uutissuomalaisen tekemän tuoreen kyselyn mukaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on paljon kannatusta koronapassille. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n teettämän kyselyn mukaan 65 prosenttia suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa.

Tapahtumateollisuus kannatti koronapassin käyttöön ottamista jo viime keväänä. Nyt myös ravintola-ala kannattaa sitä, jos se helpottaa toimintaa eikä vaikeuta sitä.

Koronapassi olisi edellytys joihinkin tapahtumiin pääsylle. Kansalainen saisi koronapassin ottamalla molemmat koronarokotukset, sairastamalla koronan ja parantumalla siitä tai esittämällä negatiivisen koronatestituloksen.

Koronapassin käyttöön ottamiseksi tarvitaan laki. Oikeusministeriö selvitteli koronapassin mahdollisuutta jo keväällä, mutta asia ei edennyt.

Ministeriöissä murehditaan, että koronapassi ei saa koskea välttämättömiä palveluita. Tämän ei luulisi olevan ongelma, sillä välttämättömät palvelut on helppo erottaa huvituksista.

Toinen murheenaihe ministeriöissä on se, että portsarit näkisivät koronapassista ihmisten terveystiedot. Tanskassa kuitenkin on kehitetty malli, jossa koronapassi näyttää vain sen, että ihmisellä ei ole estettä mennä tilaisuuteen. Portsari ei siis saa tietää, onko korona sairastettu vai onko rokotettu.

Nyt passilla alkaa olla kannatusta jo hallituksessakin. Ainakin elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on luvannut edistää asiaa.

Koronapassin tarkoitus olisi, että ei jouduttaisi uudestaan ottamaan käyttöön kokoontumisrajoituksia ja perumaan tapahtumia. Jos passia ei oteta käyttöön, osa kansasta menee tapahtumiin rokottamattomana, mistä todennäköisesti seuraa uusia tartuntoja ja uusia rajoituksia.

Koronapassia koskeva laki pitää nyt valmistella nopeasti. Olisihan lain toki voinut valmistella aikaisemminkin, mutta passin varsinaisen käyttöönoton ajankohta on vasta kohtapuoliin, kun liikkuvaisimmilla ikäluokilla eli nuorisolla on ollut mahdollisuus saada rokotuksensa. Passi varmasti lisää halukkuutta rokotuksen ottamiseen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka