Pääkirjoitus Tuhannen synnytyksen raja on aikansa elänyt – Etelä-Karjalassa vauvoja syntyy vuosittain yhä vähemmän, mutta sairaalaa tarvitaan

Heinäkuussa Etelä-Karjalaan on putkahdellut poikkeuksellisen paljon vauvoja. Samaan aikaan kun kätilöillä riittää kiirettä, Eksote on joutunut rustaamaan sosiaali- ja terveysministeriölle poikkeuslupahakemusta, jotta täällä ylipäätään saa jatkossa synnyttää.

Voimassa on vanha määritelmä, jonka mukaan synnytyssairaalassa pitää vuosittain syntyä yli tuhat lasta. Etelä-Karjalassa on menty alle tämän jo monta vuotta. Viimeksi synnytyksiä oli niin paljon vuonna 2016, viime vuonna synnytyksiä enää 783.

Joku kynnys on ylitetty, kun ministeriö ensimmäistä kertaa vaatii hakemusta. Synnytysmahdollisuus silti tuskin loppuu seinään.

Suomessa on tällä hetkellä 22 synnytyssairaalaa, joista useiden synnytysmäärä jää vuosittain alle tuhannen. Vähenevän vauvamäärän kanssa painitaan myös ainakin Kainuun, Länsi-Pohjan, Etelä-Savon ja Lapin synnytyssairaaloissa. Kaikkein pienin synnytysmäärä on Ahvenanmaalla, mutta Kemin Länsi-Pohjassakin vuosittainen lukema lähentelee jo neljääsataa.

Synnytyssairaaloiden määrä Suomessa on vähentynyt dramaattisesti. Vielä 1990-luvun alussa synnytyssairaaloita oli yli kaksinkertainen määrä nykyiseen.

Onkin aiheellista kysyä, onko virallinen tuhannen synnyttäjän raja enää vain kuollut kirjain. Varmasti sairaaloiden vähentämisvaraa on edelleen ja potilaiden turvallisuudesta täytyy pitää kiinni, mutta maantieteellisissä etäisyyksissä aletaan jo olla kriisirajoilla. Synnytykset matkalla sairaalaan ovat jo lisääntyneet selvästi, eivätkä ne ainakaan lisää turvallisuutta.

Toivottavasti Suomessa sairaaloiden vähenemisen takia ei hiivi ajatus lisätä esimerkiksi helpommin kalenteroitavia keisarinleikkauksia.

Jos synnytykset hoidettaisiin pelkän matematiikan perusteella, synnytyssairaaloita kannattaisi ylläpitää käytännössä Uudellamaalla. Siellä syntyy selvästi suurin osa Suomen lapsista.

Koko Suomea ei kuitenkaan sinne saada synnyttämään. Kyse ei ole helposti aikataulutettavasta toimenpiteestä.

Toivottavasti sairaaloiden vähenemisen takia Suomeen ei hiivi ajatus lisätä esimerkiksi helpommin kalenteroitavia keisarinleikkauksia. Pitkien matkojen on arveltu myös vaikuttavan kielteisesti jopa perheiden halukkuuteen hankkia lapsia.

Sote-uudistuksen yhteydessä olisikin hyvä pikaisesta miettiä, ovatko ministeriön kriteerit ajan tasalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka