Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Saunamaailman sisänäkymän tulee olla perinteisen saunan oloinen

Suomalainen saunaperinne on vuonna 2020 valittu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Perinne edellyttää saunomisen saamaa huomiota. Toivoa sopii, että tämä näkyy mahdollisen saunamaailman toteutuksessa.

Maaseudulla polkupyöräillessä näkee edelleen pihojen perillä perhesaunoja, vaatimattomia hökkeleitä. Ne kuitenkin ovat olleet perheen ainoita puhdistumispaikkoja kauan.

Perinteitä ajatellen sauna on ollut muutakin kun kylpemispaikka, siellä on synnytetty. Kirjailija Erno Paariliina kirjoitti, että kun hänelle synty sisko, joka kohta kuoli, vietiin kuollut pienokainen rukousten saattelemana saunaan.

Sauna siis on myös pyhä paikka. Silti ei voi vaatia saumamaailmaan synnytyslaitosta, saati mitään tuonpuoleiseen liittyvää.

Mutta kun edessä on kokonaisen saunamaailman rakentaminen, on hyvä muistaa perinteitä, unohtamatta kylpyläkulttuuria.

Kävin hiljan kolmannen kerran melko lyhyellä aikavälillä Rantasalmen Järvisydämessä. Saunan lauteilla juttelin erään minulle tuntemattoman naisen kanssa, kun hän otti puheeksi saunan hengen ja tunteikkaan sisänäkymän. Sanoin, että Lappeenrantaan aiotaan myös rakentaa saunamaailma. Hän kysyi, että tuleeko se tunnetun kylpylän paikkeille. Sanoin, että ei tule.

Vaikka kaikelle kansalle tarkoitetussa mahdollisessa saunamaailmassa on erilaisia saunoja, tulee sisänäkymän olla perinteisen saunan oloinen. Tarkoitan detaljeja, lauteet mistä puusta ne lienevätkin ja kädensijat kukaties katajasta ja muu arkkitehtoninen rakennelma tyyliin sopiva. Löylyn hengestä en osaa sanoa, mutta valaistus, hämäryys ja rauha olisi oiva tie astua saunan tuntuun ja lämpöön.

Markus Malmi

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka