Lukijalta | Muistetaan varautua myös erikoistilanteisiin Saimaalla liikuttaessa

Joskus veneillessä suunniteltu mukava matka saattaa katketa esimerkiksi tekniseen vikaan. Tällainen tilanne meille tuli eteen perjantaina iltapäivällä, vilkkaimpaan viikonlopun menoliikenteeseen Lappeenrannan lähiväylällä.

Konerikon kärsinyt kanssaveneilijä viittoili apua ja oli ankkuroinut veneensä väylän viereen. Sovimme hinauksesta Lappeenrannan satamaan, johon vene jäisi odottamaan korjausta.

Hinaaminen sinänsä on vaativa ja poikkeuksellinen tehtävä. Meille tämä oli ensimmäinen hinaavana, kerran olemme itse olleet hinattavana. Lisähaastetta operaatiolle antoi vilkas liikenne ja paikoin kapeat väylän kohdat, pienen sivutuulen kera.

Suurin osa veneilijöistä havaitsi ja ymmärsi hinaustilanteen oikein, mutta valitettavasti muutamalta oli joko väistämissäännöt unohtuneet tai tähystäminen laiminlyöty. Pari kertaa oli todella läheltä piti -tilanne, kun suurikokoinen nopeakulkuinen alus lähestyi kovalla vauhdilla massiivisine peräaaltoineen. Kovalla huitomisella saimme kiinnitettyä kippareiden huomion, jotka hiljensivät juuri ennen kohtaamista.

Toinen tilanne syntyi kapealla väylän kohtaa Kaukaan edustalla, kun pari purjein kulussa olevaa purjevenettä päättivät itsepintaisesti pitää kurssinsa ja pakottivat hinauksen muuttamaan nopeasti suuntaa keskelle väylää muun liikenteen sekaan. Tähystyksen laiminlyönti tai väistämissääntöjen puutteellinen tunteminen aiheuttivat tarpeettomia vaaratilanteita ja sydämentykytyksiä sekä hinaavan että hinattavan veneen kippareille.

Muistetaan olla tarkkana vesillä liikuttaessa ja varautua myös erikoistilanteiden kohtaamiseen matkallamme. Saimaa on suuri ja paras vesistö Suomessa, tarjoten huikeita elämyksiä. Kaikille hyvää veneilykesää toivottaen.

Risto Perttula

Rovaniemi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka