Lukijalta | Tuomitsemme toisemme usein ulkonäön perusteella, mutta kaikilla meillä on tunteet

Et ole ainoa, naapurissa asuu aina joku. Meitä ihmisiä on maailma pullollaan, on eri rotuisia, eri näköisiä, eri kokoisia. Etenkin vähemmistöt, heitä poljetaan maahan. On naisia, on miehiä. Mutta kaikkia yhdistää sana ihminen.

Ei ole väliä millainen olet, me jokainen olemme tuntevia yksilöitä, meillä on tunteet.

Naapureiden kanssa on hyvä tulla toimeen, etenkin jos asutte aivan vierekkäin. On olemassa hyvä "naapurisopu", eikä riidellä vaikka pensasaidasta joka ikinen kerta tai näytetä tympeätä naamaa kun haetaan aamupostia. Naapuruus voisi olla silloin kärsimystä.

Jokaisella on ihmisiä joista pitää ja joita jopa rakastaa, mutta niitä vihamiehiä löytyy myös jokaiselta. Kemiat eivät vain natsaa ja syntyy ongelmia ja eripuraa.

Mutta voiko sitten vihamiehestä tulla ystäväsi? Ihmeitä voi tapahtua kaikille, mutta siihen ei kannata luottaa.

Entä jos olet jotenkin muista poikkeava, vaikka ulkonäöllisesti? Niin karu kuin totuus on, meille on luotu kaksi silmää, jotka ovat molemmat käytössä. Emme sano ääneen mitään, paitsi ne, jotka luokitellaan ilkeiksi, mutta ajatuksissamme teemme kaikenlaisia havaintoja siitä mitä näemme. Sekunneissa syntyy vaikutelma, onko joku viehättävä tai komea yksilö. Yleensä aletaan tuijottamaan, vaikkei se olisikaan tarkoituksena.

Kauneus viehättää. Huono itsetunto tekee taas sen, että sen mitä näet peilistä, näet väärin. Vaikka kuinka kutsuttaisiin kauniiksi, toiset luulevat sen olevan pelkkää pilkkaa.

Mutta totuus on se, että jokainen vilkaisee peiliin aikaisin aamulla kun lähtee päivän rientoihin. Peiliä ei voi paeta, mutta itseään voi.

On myös eri luontoisia ihmisiä. Ihmisiä jotka polttavat päreensä heti ja just, ja niitä jotka ovat kuin lauhkeita lampaita. Ihmisen luonne kertoo paljon. Ja kun rakastutaan, näemme ensin tuon kuoren. Mutta kuori murenee pikkuhiljaa, ja tutustumme toisen ihmisen sisimpään. Se voi olla kuin kaatopaikka, täynnä roskaa, täynnä likaa. Ja kuka haluaa alkaa siivoilemaan toisen sotkuja?

Koetetaan vain muistaa joka päivä, että meistä jokainen on tänne luotu kulkemaan omia polkujaan. Ihan sama millainen olet, joku voi jopa välittää sinustakin. Ja välittääkin.

Päivikki Puonti

Hamina

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka