Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Kotimaisten tuotteiden kysyntä vahvaa

Valtakunnan median perusteella voisi luulla, että huomenna kukaan suomalainen ei enää syö lihaa eikä maitotuotteita. On paikallaan katsoa faktoja.

Kotimaisten maitotuotteiden kysyntä oli viime vuonna vahvaa. Maitotuotteiden myynti päivittäistavarakaupoissa kasvoi koronarajoitusten myötä jokaisella vuosineljänneksellä, kertoo maa- ja elintarviketalouden uusin suhdannekatsaus (Luonnonvarakeskus 2021). Myös maidon vienti kasvoi ja tuonti väheni.

Lihan omavaraisuusaste nousi v. 2020 reilusti tuotannon kasvun seurauksena. Omavaraisuudessa on lihalajeittain isojakin eroja. Lihantuotannon kasvua siipikarjan osalta siivittää kotimaan markkinat, sianlihan osalta vientimarkkinat. Sianlihan kauppatase on merkittävästi parantunut. Lihan kokonaiskulutus ei viiden vuoden jaksolla ole paljoa muuttunut, laskua n. 2 % kokonaiskulutuksen ollessa tasolla 79–80 kiloa per henki. Kalan kokonaiskulutuksessa, n. 15 kiloa, ei ole tapahtunut juuri muutoksia. Kananmunien kulutus on samoin vakaata, vajaat 12 kiloa henkeä kohti. Sen ennakoidaan hiukan nousevan tänä vuonna. Tuoreitten vihannesten kulutus on jonkin verran kasvanut. Vuonna 2020 kotitalouksien kasvisostot vähittäiskaupoista lisääntyivät, mikä suosi kotimaista tuotantoa.

Merkillepantavaa on, että suuria muutoksia elintarvikkeiden kulutuksen rakenteessa ei ole tapahtunut. Se muuttuu pitkällä aikavälillä kuten on aina muuttunut. Korkealaatuisille suomalaisen maatalouden tuottamille kasviksille, vihanneksille, marjoille, viljalle, valkuaiskasveille ja kotieläintuotteille on kysyntää nyt ja tulevaisuudessa. Kulutusta enemmän on syytä pitää ääntä ja kantaa huolta maatalouden kannattavuudesta.

Hajautettu tuotanto on osa vastuullista, kestävää ruokajärjestelmää, ja se kuormittaa ympäristöä vähemmän. Etelä-Karjala ja Etelä-Savo haluavat jatkossakin kantaa kortensa kekoon. Kotimaista – monipuolisesti, sesongin mukaan syöden – on parasta luonnolle, maakuntien taloudelle ja kansantaloudelle.

Tuula Dahlman

toiminnanjohtaja

MTK-Kaakkois-Suomi

Vesa Kallio

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka