Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koronan kanssa ei ole edelleenkään leikkimistä – pahinta on vastuuttomuus

Kun Suomi vetäytyi viikonlopulla viettämään keskikesän juhlaa, alkoi uutisista tihkuja huolestuttavia koronatietoja. Pietarissa jalkapallon EM-kisoissa vierailleet suomalaisturistit olivat saaneet paljon tartuntoja. Maanantaina tiedossa oli lähes 300 testissä havaittua koronatartuntaa.

Onnettomasti kaikkia Pietarista palanneita matkaajia ei testattu Vaalimaan rajalla. Se taas saattoi johtaa turhan isoihin altistumisiin, kun vielä oireettomat ihmiset levittivät tietämättään tautia muihin ihmisiin. Tartuntaketjujen määristä ja niistä aiheutuneista uusista tautitapauksista saataneen tolkkua kahden viikon kuluessa.

Pietarin koronatilanteen vakavuus oli hyvin tiedossa, kun ottelut alkoivat. Kisoihin matkaavia varoiteltiin tilanteesta. Silti Suomen kauan odotettu pääsy kisoihin, fanien halu olla paikalla todistamassa historiallisia pelejä, isot ihmismassat otteluissa ja myös varomattomuus ovat olleet myrkyllinen yhdistelmä. Suomen koronatilanne on nyt selvästi huolestuttavampi kuin kaksi viikkoa sitten.

Mitä on vielä tehtävissä? Nyt kaikkien Pietarissa käyneiden pitää ottaa vakavasti viranomaisten ohjeet. Pitää olla karanteenissa, kunnes on saanut mahdollisen rajalla tehdyn testin jälkeen puhtaan tuloksen toisesta, myöhemmin kotimaassa tehdystä testistä.

Valitettavasti viikonlopun aikana luettiin uutisia, joissa fanit olivat Pietarista palattuaan jatkaneet matkaansa juhannusjuhliin. Tuollainen käytös on vastuuttonta, mikä ei sovi koronan vastaiseen taisteluun.

Viranomaiset eivät vielä tiedä, mitä koronavarianttia Pietarista Suomeen on tullut. Vahvasti epäillään, että kyseessä on deltavariantti, joka tarttuu erittäin helposti.

Kaksi asiaa on käynyt Pietarin reissujen myötä selväksi. Suomessakin on opittu kantapään kautta, että varovaista ja rajoitettua elämistä on pakko jatkaa. Toiseksi on selvää, ettei Suomen ja Venäjän välisen rajan avaaminen henkilöliikenteelle ole mahdollista vielä pitkään aikaan. Venäjän koronatilanne on kammottavan huono.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi