Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Oppivelvollisuuden pidentäminen ei tue kaikkia

Oppivelvollisuutta päätettiin hiljattain pidentää vuodella 17 ikävuodesta 18 ikävuoteen. Kuinka tämä pidennys käytännössä toimii?

Oppilaalla on edelleen oikeus opiskella perusopetuksessa sen lukuvuoden loppuun, jolloin hän täyttää 17-vuotta, tähän uusi laki ei tuonut muutosta.

Kunnat ovat uuteen tilanteeseen ja käytänteidensä tueksi kysyneet neuvoja Opetushallituksesta sekä ohjeistusta oppivelvollisuuslain sisällöstä ja tulkinnasta. Ohjeiden mukaan oppilas tulee ohjata suorittamaan loput perusopetuksen oppimäärästä muihin oppilaitoksiin (yleisimmät: aikuisten perusopetus, tai toisen asteen mahdolliset muut linjat).

Peruskouluilla ei siis ole velvollisuutta pitää oppilaita kirjoilla 18 ikävuoteen asti. Mutta heillä on velvollisuus ohjata oppilas jatkamaan peruskouluopintoja muualle, jossa oppilaalla on velvollisuus suorittaa näitä opintoja 18 ikävuoteen asti.

Onko tämä esimerkiksi peruskoulua ”pidemmän kaavan” kautta suorittavalle kannustava reitti? Pahimmat ”kapinavuodet” ohittaneelle nuorelle siirtyminen tutusta peruskoulusta/-erityisluokasta tai sijoituskodista täysin uudelle pelialueelle voi katkaista opintopolun.

Onko täysin mahdoton ajatus laajentaa lain tulkintaa sekä käytännön ohjeistusta siihen suuntaan, että peruskoulut voivat pitää edelleen oppilaat kirjoilla 18 ikävuoteen saakka? Tällöin ainakin paremmin mahdollistettaisiin lain tarkoittama hyvä henki, jolla tuetaan ja laajennetaan nuoren opintopolkua kohti tavoitetta saattaa peruskoulu kunnialla maaliin.

Vesa Koskiaho

erityisopettaja

Hamina

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka