Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Koulua ja kanavaa ei pidä laittaa vastakkain Taipalsaarella

Taipalsaaren kunnalla on kaksi merkittävää asiaa ratkaistavana: Saimaanharjun alakoulu ja Kutilan kanava. Asioiden ratkaisut ovat monisäikeisiä ja kauaskantoisia. Siksi nyt on keskusteltava rakentavasti, eikä missään nimessä saa päättää, että koulua tai kanavaa ei saa rakentaa.

Kouluasiassa tulee päästä eri ryhmien välillä yhteisymmärrykseen vaihtoehdoista ja jatkosuunnitelmista. Siksi kannattaa tehdä mielipidekysely palveluista ja kattava selvitys palveluiden (esimerkiksi Saimaanharjun alakoulu) vaikutuksista asumiseen, vetovoimaan ja kustannuksiin.

Näissä koulu- ja kanava-asioissa ei pidä syyllistää toisia, sillä se ei anna voimia yhteistyölle. Koulua ja kanavaa ei pidä laittaa vastakkain. Kanava rakennetaan kymmeniksi ja sadoiksi vuosiksi ja rakentaminen on ympäristö- ja liikennesyistä johtuen pääasiassa valtiorahoitteinen. Koska kilpailua on, tilaisuus ei ehkä toistu. Kouluasia taas on omissa käsissä.

Kanavaa pitää tarkastella monipuolisesti. Ensinnäkin se pääasiassa vaihtaa ja peruspuhdistaa LUT:n tutkimusten mukaan Pien-Saimaan vettä muiden toimien tukena. Se on ympäristöteko ja siksi Ympäristöministeriö on mukana rahoituksessa. Ja alueellahan asuu tuhansia asukkaita, joita varmasti vesistön puhdistaminen kiinnostaa.

Toiseksi, Saimaan matkailukokonaisuuden infra ja toiminnot pitää saada kuntoon. Maakunta on niin pieni, että kuntien pitää tehdä yhteistyötä niin, että kaikki osallistuvat ja kaikki hyötyvät. Kun matkailija tulee Etelä-Karjalaan ja Saimaalle, tulee uutta työtä, kunhan vaan osataan tuotteistaa.

Kanavaväylän toiminta-alueella ovat jo Hotelli Saimaanranta, Karhupirtit, Jänkälinna ja Sarviniemi. Alueella voi laajentaa pienvenesatamia, talvitelakoita ja huoltoalueita tai tehdä polttoainepiste Saimaanrantaan ja välilaituri kanavalle ja lyhyempi reitti myös hälytys- ja pelastustoiminnalle.

Saimaanharjun ja Kirkonkylän uusia veneilyasukkaita varmasti kiinnostaisi asuminen ja venepaikat Suur-Saimaan ulottuvilla. Taipalsaarella asuinkuntana on mahdollisuus hyötyä vetovoimasta ja uusista työpaikoista Lappeenrannan alueella, markkinoida luontoa ja vesistöä, saada uusia asukkaita ja verotuloja.

Yrityksissä (esimerkiksi matkailussa), asumisessa ja vesistöasioissa voisi ottaa mallia merisaaristosta: siellä kunnat ja yritykset tukevat toisiaan ja kaikkien elinvoima vahvistuu. Mutta rahoittajien kanssa on vielä jämäkästi neuvoteltava investoinnista ja käyttökuluista, koska ympäristö ja vesistöt ovat valtionkin kärkihankkeita ja onhan meillä nyt Lappeenrannassa kuusi kansanedustajaa ja liikennevaliokunnan puheenjohtajat käytettävissä. Joten, kunnissa vaan katse kehitykseen, ei vastakkain vaan rakentavasti.

Tuure Westinen

Taipalsaari

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka