Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuurijohtajan palkkaus on profiilin nosto Lappeenrannalle – Uusi johtaja voi hyödyntää Saimaa-ilmiön kokemuksia

Lappeenrantalainen Etelä-Karjalan liiton kehittämispäällikkö Anu Talka valittiin keskiviikkona Lappeenrannan kulttuurijohtajaksi.

Kulttuurijohtaja on uusi virka, ja se korvaa aiemman kulttuuritoimen johtajan viran kaupungissa.

Lappeenrannan kulttuurielämälle kyseessä on profiilin nosto. Lappeenranta on ollut ilman kulttuurijohtajaa noin kymmenen vuotta, kun kulttuuritoimenjohtajan tehtävää on hoidettu tähän asti kirjastotoimenjohtajan sivutoimena.

Se ei ole ollut kunniaksi Lappeenrannan kokoiselle kaupungille. Vuosikymmenen ajanjaksoa voi tulkita niinkin, että kulttuuritoimialaa on väheksytty. Eläkkeelle siirtyvää kirjastotoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötryä tästä ei voi moittia, vaan hänelle kuuluu kiitos tuplaurakasta.

Kirkkaampi kääntöpuoli on se, että uusi kulttuurijohtaja Anu Talka voi aloittaa puhtaalta pöydältä, josta vanhoja pölyjä ei tarvitse pyyhkiä. Hänellä ei ole edeltäjänsä suuria saappaita täytettävänään. Sen sijaan käsissä on mahdollisuus tehdä kulttuurijohtajan tehtävästä ja sitä kautta Lappeenrannan kulttuuritoimesta nykyaikaisen ja 2020-luvun näköinen.

Talkalla on hyvät edellytykset toimialan johtoon. Hän oli mukana Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ajavan Saimaa-ilmiön tiimissä sillanrakentajana. Vaikka Oulu tittelin veikin, Saimaa-ilmiö loi paljon hyvää henkeä ja erilaisia kulttuurialan verkostoja ympärilleen.

Siitä uuden kulttuurijohtajan on hyvä ammentaa tulevaisuutta. Saimaa-ilmiön ilosanomaa ja kokemuksia on hyvä tuoda myös paikallisiin verkostoihin ja aivan ruohonjuuritasolla toimiville tekijöille.

Myös suhteet koko Kaakkois-Suomen ja koko maan kulttuuritoimijoihin on hyvä pitää kunnossa.

Talka aloittaa tehtävässään erikoiseen aikaan. Korona on ravistellut vakavasti kulttuuri- ja tapahtuma-alaa koko Suomessa. Monet kulttuurin tekijät ovat joutuneet taloudelliseen ahdinkoon. Samaan aikaan kulttuuritapahtumien kävijät ovat joutuneet tyytymään hiljaiseloon.

Voisi kuvitella, että kulttuurinnälkää riittää, kun tapahtumatuotanto koko Etelä-Karjalan alueella saadaan taas vauhtiin.

harri.manskinen@esaimaa.fi