Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Miksei Eksote välitä paarikuljetuksia halvimmille yrityksille ajettavaksi?

Yritykseni teki halvimman tarjouksen Eksoten viime syksyn kilpailutuksessa paarikuljetusten osalta lähes koko Etelä-Karjalassa. Parilla alueella on meitäkin halvemmalla ajavia. Sitähän luulisi, että kyydit myös välitettäisiin halvimmille yrityksille ajettavaksi? Väärin luultu.

Otan rautalankaesimerkin: Eksote tietää, että Parikkalan vuodeosastolta lähtee paarikuljetus huomenna Lappeenrannan keskussairaalaan ja siellä on odottamassa kallispalkkaisen ortopedin vastaanotto. Yritykseni on halvin ja valmis ajamaan, joten meillehän se luonnollisesti välitetään? Hyvissä ajoin, jotta varmasti ehdimme paikalle ja asiakas ehtii lääkärin vastaanotolle ajoissa? No ei välitetä. Se useimmiten välitetään meitä reilusti kalliimmalle yritykselle ja joskus jopa niin myöhään, että asiakas myöhästyy kalliilta lääkärikäynniltään. Näin oikein huipennetaan resurssien tuhlaus!

Joka päivä ajetaan lukuisia paarikuljetuksia. Jos ne välitettäisiin etukäteen halvimmille yrityksille, Eksoten säästö olisi varovaisestikin arvioiden satoja euroja päivässä verraten siihen, että kalliimmat yritykset ne ajavat. Vuodessa puhutaan vähintään kymmenien tuhansien eurojen säästöstä.

Tämä ei ole kritiikki muita taksiyrityksiä kohtaan, he eivät tee mitään väärää. Sen sijaan Eksotella on peiliin katsomisen paikka. Jälleen kerran. Luulisi viime aikojen uutisoinnin ja miljoonalisäkulujen jälkeen pienempikin säästö kelpaavan, mutta ilmeisesti yhteisiä rahoja ei tarvitse käyttää säästeliäästi, jos yksittäinen virkamies ei yksinkertaisesti vain halua tehdä niin.

Kilpailutusten tarkoitushan on nimenomaan säästää kustannuksissa. Eksotella taas ei ole halua tehdä oman kilpailutuksensa mahdollistamia säästöjä. Herää kysymys, minkä takia kilpailutuksia ylipäätään järjestetään, jos niistä ei edes aiota ottaa kaikkea taloudellista hyötyä irti?

Antti Rautio

toimitusjohtaja, Taksi- ja tilausliikenne Rautio Oy

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka