Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Osuuskuntamalli sopii moneen

Imatran ja Lappeenrannan alueella on tehty pioneerityötä työosuuskuntien perustamisessa jo 90-luvulla. Suurteollisuuden rinnalle on ollut tarve luoda uusia työpaikkoja, ja osuuskunta on tähän mainio vaihtoehto.

Osuuskunta on yritys, jonka perustamiseen ei tarvita aina suuria pääomia. Intoa ja osaamista kyllä, koska kyse on usean yrittäjän yhteenliittymästä. Kulut ja markkinointi jaetaan, jolloin taakka uusista avauksista ei ole niin painava kuin yksinyrittäjän tien valinneilla.

Haaste kuitenkin edelleen on, että uusia osuuskuntia perustetaan liian vähän tarpeeseen nähden. Uskon, että se liittyy yritysmuodon heikkoon tunnettuuteen. Sen opetusta pitäisi lisätä jo peruskouluissa.

Yrityksen perustamista harkitsevien vähäinen tieto ei kuitenkaan pitäisi olla mahdoton este ylitettäväksi. Onhan vastavoimana LUT-yliopisto joka puolestaan on maan johtavia osuuskuntatutkimuksen opinahjoja.

Eiköhän tartuta riuskasti toimeen: osuuskunta on erinomainen yritysmuoto, kun siihen paremmin perehtyy. Kannattaa tutustua.

Sami Karhu

Toimitusjohtaja

Osuustoimintakeskus Pellervo ry