Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pörssiin on nyt tunkua, mutta se on ihan hyvä asia – Yksityissijoittajan kannattaa aina punnita riskit

Helsingin pörssiin listautuu vuoden alkupuoliskon aikana ennätysmäärä yrityksiä. Uusia tulokkaita on kertynyt jo toistakymmentä, kun mukaan lasketaan meneillään olevat osakeannit.

Yritysten kirjo on monipuolinen. Jo listautuneiden joukossa ovat esimerkiksi muovituotteita valmistava Orthex, pankkiiriliike Alexandria sekä rakennusalan Kreate ja Sitowise. Halpakauppa Puuilon ja sellusta lankaa kehräävän Spinnovan annit ovat parhaillaan käynnissä. Myös Fazer on kertonut harkitsevansa listautumista.

Tunkua pörssin porstuassa on usein ollut samaan aikaan, kun talous on ylikuumentunut. Nyt intoa kiihdyttää varmasti myös se, että sijoittamisesta on kiinnostunut ennätysmäärä suomalaisia. Yrityksille ja niiden pääomasijoittajille on tarjolla rahaa. Listautumisia on sen verran, että myös huolia on herännyt. Tuleeko uusia yhtiöitä liikaa ja pyrkivätkö ne pörssiin liian kepein perustein? Rahastetaanko yksityissijoittajia?

Yritysten pörssi-innossa ei ole mitään pahaa, sillä se kertoo halusta kasvaa. Listautumisessa kerätään tyypillisesti rahaa laajentumiseen tai tutkimukseen ja kehitykseen. Pitkällä aikavälillä koko maan talous hyötyy, jos suomalainen yritys kasvaa kannattavasti tai tekee merkittäviä innovaatioita.

Sijoittajan tulee kuitenkin aina tutkia yrityksen pörssihalun motiiveja ja harkita riskit. Osa listautujista on kasvuyrityksiä, jotka eivät ole koskaan tuottaneet voittoa. Kasvusuunnitelma voi epäonnistua tai voittavaksi luultu teknologia osoittautua tavanomaiseksi.

Tähän mennessä monen alkuvuoden pörssitulokkaan osakekurssi on noussut, mutta ei kaikkien. Sijoittajan ei pidä luulotella, että osakeantiin osallistuminen on raha-automaatti – oli hän liikkeellä sitten pikavoittojen perässä tai pidemmän aikavälin omistajana.

On hyvä, että yritysten kirjo Helsingin pörssissä laajenee. Listalta on poistunut useita yhtiöitä, viimeksi maalivalmistaja Tikkurila, ja Helsinki on uhannut näivettyä pieneksi konepajojen kauppapaikaksi.