Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lappeenrannan valtuutetuille: Nyt huomio asuinympäristöön

Onnitteluni Lappeenrannan valtuustoon ensi kaudelle valituille, niin uusille kuin vanhoillekin. Te voisitte tehdä asuinympäristömme viihtyisyyden parantamiseksi paljonkin, jos haluaisitte. Toivoisin, että haluatte!

Olen tavallisena asukkaana yrittänyt kiinnittää päättäjien huomiota oman lähiympäristöni puutteiden korjaustarpeeseen, enimmäkseen tuloksetta. Tyypillinen vastaus aloitteisiini on ollut: Tehdään annettujen määrärahojen puitteissa. Se, ettei kaupungilla ole ollut määrärahoja, on ollut valittujen valtuutettujen syytä.

Tiedän, että esimerkiksi tekninen toimi on vuosittain tehnyt pitkän listan asioista, jotka vaatisivat määrärahoja. Punakynä on kuitenkin viuhunut tiuhaan niin lautakunnassa, kaupunginhallituksessa ja vielä valtuustossakin. Näin moni rakennuskin on jäänyt määrärahojen puitteissa rapistumaan ja muuttunut vähitellen korjauskelvottomaksi.

Surullinen esimerkki on myös kevyen liikenteen väylien kunto. Ne on usein perustettu niin huonosti, etteivät ne ole kestäneet työkoneiden painoa tai routimista. Tilannetta on vielä pahentanut se, että kun jostakin syystä näitä väyliä on jouduttu avaamaan, ei niiden kuntoon saattamiseen ole panostettu riittävän huolellisesti.

Tämä tulee konkreettisesti esille, kun lähtee pyöräilemään eri puolille kaupunkia; asfaltti on poikki suhteellisen uusillakin väylillä väliin jopa parin metrin välein. Niinpä niillä ajelu on yhtä tömps-tömps etenemistä. Autokaistat ovat huomattavasti paremmassa kunnossa.

Monet määrärahoja tarvitsevat kohteet voitaisiin laittaa kuntoon, jos asiat laitettaisiin oikeaan tärkeysjärjestykseen. Eikä siihen tarvittaisi veroäyrin korotusta. Paljon saataisiin tehdyksi jo niillä rahoilla, joita nyt hassataan lentokentän ylläpitämiseen.

Lentokenttäalue, joka nyt on kaupungille merkittävä rahareikä, voisi olla kaupungille merkittävä tulonlähde. Jos tuo noin 150 ha:n alue muutettaisiin liike- ja asuintonttialueeksi, se toisi kaupungille merkittävät kiinteistöverotulot vuosittain. Ja lisää tulisi siitäkin, ettei kaupungin ydinkeskustassakaan olisi lentokentän vuoksi enää rajoituksia rakentaa entistä korkeampia rakennuksia.

Hyvät valtuutetut. Kaupungin talouden hoito on käsissänne. Tehkää järkeviä päätöksiä!

Ahti Nuottimäki

Lappeenranta