Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Tänäänkin on hyvä päivä äänestää – Valitse sopivat lupaukset, älä vihjailijaa

Sunnuntaina valittavat valtuutetut päättävät meitä lähellä olevista asioista. Esimerkiksi Lappeenrannassa pitää saattaa kunnialla loppuun Sammontalo- ja jäähalli-investoinnit samaan aikaan, kun talouspaineet ovat kovat. Imatralla päätetään uimahallin kohtalosta. Puretaanko vai korjataanko?

Elinvoimaan ja väestökehitykseen vaikuttavia päätöksiä pitäisi tehdä kaikissa maakunnan kunnissa. Koulukysymykset ovat esillä miltei kaikkialla.

Sunnuntaina äänestävä ehtii vielä miettiä, onko oma ehdokas hyvän puolella. Ovatko lupaukset ylisuuria tai perustuuko kampanja vain siihen, että heitetään epämääräisiä vihjailuja vastaehdokkaista? Maakunnan poliittisiin karkeloihin ei taideta kaivata yhtään uutta riidankylväjää.

Jo 35 228 eteläkarjalaista on ehdokkaansa sinetöinyt. Koronan takia ennätyspitkä ennakkoäänestysmahdollisuus lisäsi odotetusti halua käydä vaaliuurnilla kaikissa alueemme kunnissa.

Vilkkaimmin äänestivät savitaipalelaiset, joista 40 prosenttia on jo hommansa hoitanut. Hitaimmin lähdettiin liikkeelle Lemillä. Lappeenrannassa ja Imatralla ennakkoäänesti noin kolmannes äänioikeutetuista.

Lopullinen äänestysinto nähdään tänään. Olosuhteet ovat joka tapauksessa hyvät.

Maakunnan poliittisiin karkeloihin ei taideta kaivata yhtään uutta riidankylväjää.

Vielä kuukausi sitten jännitettiin, mikä on epidemiatilanne: se on rauhallinen, ja äänestyspaikoilla on takuulla turvallista käydä. Kesä on toki alkanut, mutta esimerkiksi ulkomaanmatkailu ei vielä pyöri läheskään täysillä.

Silti todennäköistä on, että iso osa meistä jättää edelleen vaikutusmahdollisuutensa käyttämässä. Viime vaaleissa koko Suomessa äänestysprosentti oli vajaat 59 prosenttia. Sekä Lappeenrannassa, että Imatralla jäätiin alle tämän: yli 40 prosenttia jätti äänensä käyttämättä. Se on iso luku.

Etenkin nuorten äänestysinto on ollut matalaa. Perinteisellä prosessilla on varmasti oma osuutensa asiaan. Paperilappuja rustataan koulujen auloissa ja lasketaan edelleen käsin.

Korona sähköisti maailman palvelut kautta laidan, mutta äänestäminen pysyi Suomessa ennallaan. Vaikka muutoksen momentum hukattiin, jossain vaiheessa se lienee pakko tehdä, jos haluaa koko kansan mukaan päättämään. Syytä on haluata, sillä äänestäminen on keskeinen osa demokratian toteutumista.

Parhaimmillaan yli 79 prosenttia suomalaisista on äänestänyt kuntavaaleissa. Tänään meistä jokainen voi vaikuttaa tuoreeseen lukemaan.