Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kuntien korjausvelan kimppuun hyvällä suunnittelulla

Kunnallinen päätöksenteko saa jälleen kesäkuussa uusia hartioita tulevaksi kaudeksi. Haluamme muistuttaa tulevia kuntapäättäjiä korjausvelan sekä kuntien ja kuntayhtiöiden hankintamenettelyjen vaikutuksesta aluetalouteen.

Kuntien rakennuskannassa ja tieverkostossa on runsaasti korjausvelkaa, jota riittämätön kunnossapito- ja peruskorjausinvestointien määrä lisäävät jatkuvasti. Valtakunnallisten selvitysten perusteella korjausvelka on jopa kymmenen prosenttia rakennuskannan arvosta. Tämä tarkoittaa Etelä-Karjalan osalta kiinteistöissä noin 203 miljoonan euron korjausvelkaa.

Päätöksenteon keskiöön tulisi nostaa kiinteistö- ja infraomaisuuden kunnon järjestelmällinen kartoitus sekä kunnossapidon ja korjausinvestointien dataan perustuva strateginen suunnittelu.

Miljoona euroa rakentamiseen työllistää 13–16 henkilöä. Verojen osuus on 40–45 prosenttia rakentamiseen sijoitetuista euroista. Jos kuntakiinteistöjen ja infran korjausvelkaa pienennetään 3 prosenttia vuodessa, on sen vaikutukset aluetaloudelle Etelä-Karjalan osalta noin 1 250 henkilötyövuotta ja verokertymän lisäys noin 20 miljoonaa euroa.

Täytyy muistaa, että valtaosa toimialan yrityksistä on paikallisia, työllistävät paikallisesti sekä maksavat yhteisöverot paikallisesti. Näin ollen on perusteltua sanoa, että toimialalla on merkitystä aluetalouden kannalta. Tekemällä samalla säilytettäviin kuntakiinteistöihin energiatehokkuusinvestoinnit, on mahdollista saavuttaa 80 prosentin vähennys käyttövaiheen hiilijalanjälkeen ja 10 prosentin efektiivinen korko (IRR) investoinneille.

Tarkoituksenmukaisesti valitut hankintamenettelyt, esimerkiksi sopivan tasoiset referenssi- ja liikevaihtovaatimukset, lisäisivät kilpailua ja mahdollistavat eri kokoisten toimittajien mukanaolon. Onnistuminen hankinnoissa edellyttää kunnilta hankintaosaamista ja sen jatkuvaa kehittämistä. Hyvä hankintaosaaminen tukee kunnallisten verovarojen järkevää käyttöä.

Tuukka Liukko

Infra Kaakkois-Suomi ry

Jukka Lempiäinen

Talonrakennusteollisuus Lahti-Kymen piiri ry