Lukijalta | Vanhustenhoitoa on syytä miettiä uudella tavalla

Onko tämän päivän vanhustenhoito tullut jo tiensä päähän? Näin voi ajatella kun seuraa nykyistä kotihoidon ja omaishoitajien asioita. Mietitäänpä Eksoten kannalta asiaa.

Tämän päivän vanhusten ja ikäihmisten hoitoon tarvitaan hyvin monenlaista kalustoa ja mittava määrä henkilökuntaa. Ruohonjuuritarkastelua. Tarvitaan monta, monta Eksoten autoa, joilla pääsee hoidettavan luo, ja hoitajat tarvitsevat omaa autoa. On myös monenlaista apuvälinettä vanhuksen kotona, kuten rollaattori, suihkutuoli, portatiivi, ja voi olla myös nosturi, että saadaan liikkumaton vanhus nostettua sängystä, kallis sairaalasänky liikkuvine patjoineen estämään makuuhaavoja ja paljon paljon muuta.

Hoitajien aika kuluu maaseutumaisessa kaupungissa matkoihin, ja logistiikkasuunitelmat on tehtävä tarkkaan, mm. diabetes- ja kohtauslääkkeet on annettava säännöllisin väliajoin, myös aamu- ja välipalat säännöllisesti.

Talviolosuhteet aiheuttavat omat hankaluutensa kulkemiseen. Mietittävää siis, kuinka paljon autoja ja paljon paljon muuta, vaikkapa henkilökuntaa tarvitaan tällaisen vanhushoidon pyörittämiseen. Entä hallinto ja päätöksenteko, joka lienee vieläkin hyvin moniportaista.

Tarkastelua hoidettavan kannalta. Vanhus asuu usein yksin omakotitalossa, on yksinäinen, ei ole juttukaveria. Vanhat ihmiset hoitavat toisiaan, dementoitunut puoliso karkailee ja toinen väsyy 24/7 vahtimisen vuoksi.

Liikuntakyvytön hoidettava asuu yksin, putoaa sängystä, ambulanssi tms. tulee nostamaan takaisin sänkyyn. Näitä esimerkkejä riittää paljonkin, tässä vain muutama. Kysynkin, olisiko syytä palata vanhaan käytäntöön, uudella ajattelulla mietittynä, ns. vanhankotihoitoon.

Saa ja pitää olla kohtuuhintainen, ei rahastusta vanhuksilla. Siellä hoitaja on lähellä, on juttukavereita, dementikon karkailu pystytään estämään, ja jos apua tarvitsee pikaisesti, sekin onnistuu.

Voidaan myös järjestää yhteisiä tilaisuuksia, askartelua, laulua, muistipelejä, tanssia ja vaikka mitä yhdessä tekemistä, mielikuvitusta mukaan. Pienet sydäntä piristävät konjakkinapsutkaan eivät liene pahitteeksi kun on elämän ehtoopuolella.

Toivotan kaikille ikäihmisille oikein erinomaista terveyttä. En tiedä uskallanko tämän päivän vanhustenhoito ajatuksissani toivottaa kenellekään pitkää ikää, mutta jaksamista ja ennen kaikkea sitä hyvää terveyttä.

Riitta Munnukka

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka