Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Naapurin Janita vai fiksuin puolue? – Ehdokasvalinta käy kiivaimmillaan

Reilun viikon päästä tiedämme, ketkä päättävät Lappeenrannan, Imatran ja maakunnan pienempien paikkakuntien asioista seuraavan neljän vuoden ajan.

Korona vaikutti kuntavaaleihin päinvastoin kuin epidemiologiassa: vaalikuume on pysynyt alhaalla poikkeustilan aikana. Koronan takia huhtikuulta kesäkuulle siirretyt vaalit ovat kampanjointimielessä olleet poikkeuksellisen rauhalliset.

Ehdokkaiden kiertely toreilla on jäänyt minimiin koronarajoitusten takia. Etelä-Karjalassa ei ole pormestarivalinnan tuomaa jännitystäkään, koska täällä vetovastuu on perinteisesti kaupungin- tai kunnanjohtajalla.

Maakunnan itälaidalla vaaleja sentään edeltävät poliittisen jännitteet. Sekä Imatralla että Ruokolahdella taannoisten kunnanjohtajavalintojen käänteet tekevät vaalien lopputuloksen erityisen arvaamattomaksi. Miten esimerkiksi Imatran demarien ja kokoomuslaisten nokittelu näkyy lopputuloksessa?

Toki alueen isoimman kaupungin Lappeenrannan muutokset ovat myös jännittäviä. Suurin puolue tällä hetkellä on loikkausten kautta kasvanut kokoomus. Neljä vuotta sitten demarit voitti vaalit, ja ainakin Etelä-Saimaan mielipidekyselyssä kannatusta tuntuu jälleen olevan.

Vaalien alus on medialle aikaa, jolloin uutisointia seurataan suurennuslasilla. Kritiikin määrä lisääntyy, kun puolueet mittailevat miten paljon julkisuutta kukakin saa.

Yksi vaihtoehto on miettiä ehdokkaan ikää ja tasa-arvoa. Esimerkiksi Lappeenrannassa viimeksi selvä enemmistö valituista oli miehiä ja valittujen keski-ikä oli verrattain korkea 51 vuotta.

Näiden vaalien alla myös palautteen määrä on pysynyt jopa yllättävän pienenä.

Toki välillä laineetkin ovat lyöneet. Yksittäiseltä ehdokkaan pinna paloi ja hän tivasi, miksi hänen ehdokkuutensa ei ollut iso uutinen (Vastaus: Koska maakunnassa on yli 900 ehdokasta.).

Myös vaalikeskustelujen ehdokasvalinnoista tuli kriittinen kysely: miksi valitsimme ehdokkaat sillä perusteella, mitä mieltä nämä olivat sisäliikuntahallin paikasta? (Vastaus: Emme tietenkään valinneet. Kaarti koottiin isoimpien puolueiden edustajista huomioiden sukupuoli- ja ikäjakaumat).

Yleislinjana uutisoinnissa on noudatettu tiettyjä perusperiaatteita. Yksittäisistä ehdokkaista ei ole tehty henkilöhaastatteluja tämän vuoden puolella. Tässä linjauksessa pysyminen edellytti toki myös ehdokkaiden rehellisyyttä kertoa suunnitelmistaan siihen asti, kun virallinen suostumus oli julkistettu.

Puolueiden puheenjohtajia puolestaan on jututettu, jos nämä ovat käyneet kylillä vaalien alla.

Ehdokkaiden mielipidekirjoituksia julkaistaan vielä perjantaina – ne jotka ehditään – sen jälkeen rauhoitetaan tilanne vaalipäivän edellä.

Olivatpa media ja ehdokkaat hoitaneet leiviskänsä nyt miten hyvänsä, äänestäjä on nyt kuningatar. Moni eteläkarjalainen on jo antanut äänensä ennakkoon, mutta valtaosalla lippu on vielä täyttämättä.

Ehdokkaan valintaan on monta hyvää perustetta. Omaa päätöstään voi miettiä vaikka siltä pohjalta, haluaako asioihin muutosta vai onko tyytyväinen nykypäättäjiin.

Puolueen valinnalla on lähtökohtaisesti iso merkitys. Mikä puolue ajaa itselle tärkeitä asioita?

Yksi vaihtoehto on miettiä ehdokkaan ikää ja tasa-arvoa. Esimerkiksi Lappeenrannassa viimeksi selvä enemmistö valituista oli miehiä ja valittujen keski-ikä oli verrattain korkea 51 vuotta.

Moni myös valitsee hyvän tyypin tai naapurin Janitan. Nekin ovat hyviä perusteita.

Etelä-Saimaan vaalikone löytyy täältä.