Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Kaduilla voi olla liikaa hidasteita

Nykyisin kaupunki ja myös pihavastaavat saattavat asentaa hidasteita kaduille ja pihojen parkkipaikoille. Samoin laitetaan kiviä ajoväylän reunaan suojaamaan nurmikoita, estämään lumenajoa väärään paikkaan tai väärinpysäköintiä häiritsemään. Näitä perustellaan usein turvallisuudella. Mielestäni nämä eivät aina johda parempaan turvallisuuteen, vaan voivat myös huonontaa sitä.

Kannattaa muistaa, että hidasteet hidastavat myös tarpeellista avunsaantia. Ajoväylän reunan kiviin voi törmätä myös vahingossa, esimerkiksi talven lumimyräkän jälkeen. Teiden reunan pientareet on määräyksillä suojattu turvalliseksi, mutta pihoilla mennään tässä väärään suuntaan. Kivien ja hidasteiden asentajat eivät usein itse joudu ajamaan niiden yli tai läheltä. Pahimmillaan vaikuttaa, että hidasteita laitetaan toisten kiusaksi. Mitä pienempi auto, sitä kovemmin se jysähtää. Iso auto korkeine renkaineen on vähemmän herkkä töyssyille. Ajan pienellä autolla ja suosittelen vihreästi ajattelevia miettimään, miten järjetöntä on tällaisella ohjata autovalintoja vähemmän ekologiseen suuntaan.

Hidasteita kaduilla tulee harkita aiempaa tarkemmin ja rauhallisille pihoille niitä ei mielestäni tule asentaa. Pidetään tässäkin maltti matkassa.

Jarmo Asikainen (kd.)

Lappeenranta

Kirjoituksesta poistettu virheellinen tieto kuntavaaliehdokkuudesta 5.6. kello 14:38.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka