Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Kotikielen opetus lisää maahanmuuttajien perheiden hyvinvointia

Kotiini tuli vähän aikaa sitten Perussuomalainen-lehti 5/2021, jossa esitellään muun muassa Perussuomalaisten kuntavaaliohjelma. Jos puolue saavuttaa menestystä kuntavaaleissa, toivon ainakin tämän lauseen poistamista tulevista vaaliohjelmista: "Maahanmuuttajien oman kielen ja kulttuurin tukeminen on lopetettava."

Pidän erittäin tärkeänä sitä, että Suomeen tulevat maahanmuuttajalapset saavat opiskella koulussa omaa äidinkieltään. Heidän suomen kielen taitonsa kehittyy kyllä suomenkielisessä opetuksessa ja suomalaisten kaverien kanssa. Jopa niin hyvin, että oman äidinkielen taito voi heiketä ilman kielen säännöllistä, systemaattista opettamista.

Oman äidinkielen taitoa kuitenkin tarvitaan. Ensinnäkin sitä tarvitaan toveripiirissä. Niin kauan kuin suomi ei ole lapsen vahvin kieli, oman äidinkielen puhuminen esimerkiksi välitunnilla tuo hänelle turvaa. Toiseksi omaa äidinkieltä tarvitaan kotona, koska useimmat vieraskieliset vanhemmat haluavat säilyttää äidinkielensä perheen kotikielenä.

Siksi koulun täytyy tukea tätä toivetta aivan samalla tavoin kuin se tukee suomalaisten vanhempien toiveita.

Kolmanneksi maahanmuuttajalapsi tarvitsee omaa äidinkieltään silloin, kun hän puhuu kotimaahan jääneiden isovanhempien ja muiden sukulaisten kanssa. Läheiset suhteet sukulaisiin muodostavat niin vieraskielisille kuin kantasuomalaisille perheille tärkeän turvaverkon.

Säännölliset videopuhelut kaukana asuvan mummon tai papan kanssa voivat olla nuorelle maahanmuuttajalle myös hyvä ulospääsy esimerkiksi jengistä.

Eija Kilkki

kuntavaaliehdokas (sit., kesk.)

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka