Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Mistä löydän Lappeenrannan keskustan?

Lappeenrantalaisena olen huomannut kotikaupunkini kasvaneen ja muuttuneen vuosien varrella ja ei aina niin edukseen. Lappeenrantaa on sanottu ennen vilkkaaksi eteläkarjalaiseksi kaupungiksi. Entä nyt? Otetaan vähän perspektiiviä asioihin versus ennen ja nyt ihan vertailun vuoksi.

Mennään Lappeenrannan keskustaan. Missä se on? En löydä sitä paikkakuntalaisena, miten sen löytäisi turisti? Ennen eloisa ja vilkas keskusta oli Valtakatu-Kauppakatu-risteyksen ja vanhan linja-autoaseman ympäristö eli city ja kirkkopuiston alue. Entä nyt?

Ennen pääsi autolla suoraan citylle. Linja-autolla Valta-, Koulu- tai Kauppakadulle riippuen mistä päin tultiin. Pyöräilijät jättivät pyörät sivummalle, koska keskustassa oli helppo liikkua ilman pyörää, kun kaikki oli lähellä. Kun mentiin keskustaan, niin kaikki tiesivät mihin. Entä nyt?

Missä keskusta on nyt? Ei ainakaan siellä missä ennen, siellä on tyhjää ja autiota ei palveluita eikä liike-elämää. Kauppakadulla (mistä tehty kävelykatu) pelkkiä ”juottoloita”, onpa edustava paikka. Kaikki palvelut ja liike-elämä on sijoittunut ympäri kaupunkia. Vanha keskusta huutaa tyhjyyttään kaikkine aukioineen ja kävelykatuineen. Kaupungin keskusta ei voi olla kauppakeskus tai marketalue. Tämän kokoisessa kaupungissa ei pitäisi rajoittaa minkäänlaista liikkumista, koska se hankaloittaa ihmisten elämää.

Lappeenranta ei ole metropoli, vaan tavallinen suomalainen kaupunki Saimaan rannalla. Kaupunkiamme on kehitetty ideologia edellä väärään suuntaan tyhjillä aukioilla ja kävelykaduilla, missä liikkeet eivät menesty. Keskustassa asuvatkin käyvät ostoksilla marketalueilla tai kauppakeskuksissa, keskustassa ei ole edes kioskia.

Suunnan on käännyttävä, jos kotikaupungistamme halutaan taas viihtyisä ja vilkas eteläkarjalainen kaupunki, jossa viihtyy oma väki ja turistit eikä ajateta heitä ”kehäteitä” pitkin ohi keskustan. Laitetaan asiat kuntoon uudessa valtuustossa.

Pasi Litmanen

kuntavaaliehdokas (ps.)

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka