Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Paras tuotto yhteiskunnalle saadaan sijoittamalla lapsiin ja nuoriin

Perheiden polarisoituminen ja hyvinvoinnin heikentyminen on ollut nähtävillä suurena megatrendinä jo pitkään. Osa perheistä voi varsin hyvin ja yhä suurempi osa ei. Silti suurin osa resurssista menee edelleen muuhun kuin perheiden hyvinvoinnin tukemiseen. Olemassa olevan, yli vuosikymmenen ajan nähdyn trendin lisäksi on huolestuttavaa, että 75 % lapsista kokee opinnoissa pärjäämisensä vaikeutuneen tai heikentyneen Koronasta johtuneen etäopiskelun vuoksi. Lisäksi lasten ja nuorten mielenterveyden tila on tulevaisuutta ajatellen hälyttävä.

Meillä on Lappeenrannassa pian lähes kaikki koulut uusia, Lasten ja nuorten talo, kouluissa on erilaisia tukitoimia lapsille ja nuorisotyötäkin järjestetään. Meillä on myös erilaisia järjestöjä ja kolmannen sektorin toimijoita tekemässä hyvää työtä. Olemme näiden lisäksi Lappeenrannassa edistäneet maksuttomien harrastusten mahdollisuutta erittäin hyvin. Tämä on hienoa sillä se mahdollistaa vähävaraistenkin perheiden lapsille harrastamisen. Viimeinen vuosi on kuitenkin myös lapsille ja nuorille tärkeiden harrastuksien suhteen ollut poikkeuksellinen ja hankala.

Aika, jossa elämme, on koetellut erityisesti nuorten mielenterveyttä. Jälkiä tullaan todennäköisesti korjailemaan vielä pitkään. Nuorten aikuisten tilanne on myös todella ikävä, sillä työelämään vahvasti vaikuttanut korona ei ole tuonut ainakaan lisää varmuutta nuorten tilanteeseen, vaan epävarmuus työelämän puolella on kasvanut entisestään. Näiden lisäksi Työterveyslaitoksen tutkimustulokset nuorten työhyvinvoinnista eivät ole kovin positiivisia, tutkimuksen mukaan erityisesti nuorten työhyvinvointikun on nyt heikompaa kuin koskaan aiemmin. Nuorten aikuisten työelämään pääsyä ja työelämässä pärjäämistä on tämän vuoksi tuettava erityisesti.

Mielestäni perheisiin, lapsiin sekä nuoriin panostaminen on tulevaisuuden yksi tärkeimmistä ennalta ehkäisevistä ja tuottavimmista investoinneista. Se on ainoa tapa, millä pystymme vaikuttamaan tulevaisuuden kustannuksiin ja siihen, että meillä on täällä jatkossakin kantokykyisiä kuntalaisia. Hyvinvointiin satsaaminen on myös keino saada nuorempi väki pysymään Etelä-Karjalassa jatkossakin.

Taija Myyrä

kuntavaaliehdokas (kok.)

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka