Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Suomalaiset ovat ylpeitä perusasioista kuten luonnosta ja palveluista – miksi emme olisi ylpeitä itsestämme?

Pekka Lakka

Suomalaiset tuntevat ylpeyttä luonnosta, palveluista, sosiaaliturvasta, alhaisesta rikollisuudesta ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Kunnallisalan kehittämissäätiö tutki asiaa, ja ylpeydenaiheet ovat taattuja ja yllätyksettömiä.

Kaikki nuo asiat ovat syntyneet tekemällä. Luontoa on osattu kunnioittaa ja arvostaa riittävästi läpi historian. Yhteiskuntaa on rakennettu niin, että palvelut ovat hyvin saavutettavissa. Oikeusjärjestelmä pitää huolen siitä, että rikoksen tekijä saa rangaistuksen. Tasa-arvotyötä on tehty läpi vuosikymmenten.

Ketkä näiden tekojen takana ovat? Suomalaiset ihmiset. Suomalaiset ovat historian saatossa tehneet oikeita päätöksiä, joiden ansiosta Suomi on tänään maailman onnellisin valtio.

Maailmalla puhutaan usein suomalaisista arvostavaan sävyyn. Meitä pidetään luotettavina kumppaneina, jotka pitävät sanansa. Meidän osaamistamme kiitellään, koska koulutusjärjestelmämme on hieno. Meitä pidetään tolkun tyyppeinä, joiden moraalista ei tarvitse kantaa huolta.

Suomesta on hiihdetty, juostu, heitetty ja ajettu maailman huipulle. Jossain vaiheessa maailman huippuorkesterit tuntuivat kilvan huutavan suomalaisten kapellimestareiden perään. Suomen johtavat poliitikot ovat olleet hyvin keskeisissä rooleissa, kun on tarvittu puolueetonta sovittelijaa. Kaikissa tapauksissa menestyksen tekijänä on ollut suomalainen ihminen tai suomalaiset ihmiset.

Suomi on lopulta vain pohjoiselle pallonpuoliskolle rajattu melko pieni maa-alue. Kokoaan suuremmaksi se on ponnistanut kansalaistensa ansiosta. Puhutaan suomalaisesta menestystarinasta, joka on syntynyt sitkeällä työllä sotien jälkeen.

Suomalaisilla on kehitettävää itsetunnossa, miksei toisen ihmisen kunnioittamisessakin. Jos ne saadaan kuntoon, voi seuraavassa tutkimuksessa suurimmaksi ylpeydenaiheeksi ponnistaakin suomalainen ihminen. Ansaitusti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka