Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lappeenrannan jääpallohalli kehittäisi Kisapuistoa

Lappeenrannan Kisapuistossa saattaa kuulua rakentamisen ääniä jo ennen uutta jäähallia. Aviasport Areena Oy suunnittelee nykyisen tekojään paikalle katettua tilaa.

Hallin rakentamiskustannukset olisivat kolmisen miljoonaa euroa.

Katetun tekojään perään on haikailtu jääpallojoukkue Veiterän kotikaupungissa jo pitkään. Kaupunki on kuitenkin suhtautunut asiaan karsaasti ilman yksityistä rahoitusta.

Nyt näyttää siltä, että eurot saattavat löytyä.

Yhtiön mukaan rahoittajia on tiedossa. Tavoitteena on, että rahoituksesta 75 prosenttia tulisi yksityisiltä ja loput 25 prosenttia valtiolta. Kaupunki tukisi sitoutumalla ostamaan sovitun määrän harjoitusvuoroja.

Vielä on auki, millaisista rahoista ja jaksosta puhutaan.

Esimerkiksi UK-areenan kohdalla Lappeenranta sitoutui maksamaan vuoroista 15 vuotta vajaat 300 000 euroa vuodessa ja Huhtiniemen sählyhallista puolestaan joitain kymmeniä tuhansia.

Aviasportin takana on maakunnan urheilupiireissä tuttu kaksikko Sakari Myllys ja Jani Valkeapää. Myllys on ollut mukana muun muassa Kahilanniemen entisen golfklubin toiminnassa ja Valkeapää toimii Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtajana.

Kokemusta hallihankkeista heillä on Imatralta, missä Aviasport rakensi sisähallin vuonna 2012. Sitä suunniteltiin ensin lentokentän laitaan, mutta Lappeenrannan päättäjät jäivät arpomaan sen tukemista.

Kaksi vuotta sitten Imatran kaupunki osti hallin yritykseltä.

Liikuntapaikkojen kehittäminen on lähtökohtaisesti myönteinen asia.

Jääpallohankkeen taustalla on ainakin asiaan sitoutunut kaksikko, joka on Imatralla nähnyt hallihankkeiden arjen. Myös nykyinen liikuntapaikkarakentamisen malli on kannatettava: kaupunki tarjoaa maata ja mahdollistaa hankeen, mutta ei ole itse osakkaana kantamassa riskiä.

Ilman kaupungin merkittävää tukea ja sitoutumista halli tuskin silti Kisapuistoon nousee.

Pienen lajin hankkeen menestymismahdollisuuksia lisää joka tapauksessa se, että halli olisi ensimmäinen laatuaan ensimmäinen koko maassa. Helsingissä on oma, paljon suureellisempi suunnitelmansa, jonka hintalappukin olisi kymmenkertainen.

Menestymisen mittarina täällä toimii myös se, kuinka monipuoliseksi käyttö saadaan.