Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Taipalsaarella on monta keinoa kohottaa elinvoimaansa ja tulla muuttovoittokunnaksi

Taipalsaaren väkiluku on pudonnut viimeisten 12 vuoden aikana lähes 300 henkilöllä. Yli 64-vuotiaiden osuus on noussut, ja alle 15-vuotiaiden osuus on laskenut. Työpaikkaomavaraisuus on pienentynyt, ja yhä useampi käy töissä asuinkuntamme ulkopuolella.

Kunta on investoinut reilun vuosikymmenen aikana kouluihin, liikuntatiloihin, kirjastoon, varhaiskasvatuksen ja päivähoidon tiloihin sekä terveyden hoidon ja vanhusten hoidon tiloihin. Kunta on hankkinut maata asuinrakentamiseen ja kaavoittanut tontteja houkuttelevin Saimaa-näkymin sekä investoinut näiden alueiden liikenneväyliin ja kunnallistekniikkaan.

Nämä kaikki toimet on tehty sitä silmällä pitäen, että Taipalsaari on muuttovoittoinen kunta. Muuttovoittoa ei kuitenkaan ole tullut. Raskaat investoinnit ovat vaikuttaneet Taipalsaaren talouteen niin, että sitä on jouduttu tasapainottamaan. On jouduttu tarkastelemaan muun muassa kouluverkkoa ja tekemään päätöksiä, jotka eivät ole olleet kaikkien kuntalaisten mielen mukaisia. Totutusta ja turvallisesta on jouduttu luopumaan, ja uuteen tilanteeseen on jouduttu sopeutumaan.

Miten Taipalsaari säilyttää elinvoimaisuutensa ja jopa lisää sitä? Kuntaan houkutellaan työllistäviä yrityksiä kaavoittamalla ja tarjoamalla sopivia yritystontteja. Kunnalla on tarjota yritystiloja pienyrittäjille. Pidetään säännöllisesti yhteyttä yrittäjiin ja tuetaan yrittäjiä käytettävissä olevin keinoin. Osallistutaan maakunnallisiin yrittäjyyttä ja Saimaan alueen matkailua edistäviin yhteistyöhankkeisiin. Taipalsaari ei pärjää yksin vaan sen elinvoimaisuus on riippuvainen maakunnan elinvoimaisuudesta.

Kunnassa on jatkuvasti tarjolla houkuttelevia asuintontteja ja niiden sekä kunnan markkinointiin panostetaan hyödyntämällä ulkopuolista osaamista esimerkiksi markkinointia opettavien oppilaitosten opiskelijaresursseja. Tuetaan loma-asuntojen muuttamista vakituiseen asuinkäyttöön soveltuviksi.

Kyläyhdistysten kanssa tehtävällä yhteistyöllä ja niiden toiminnan tukemisella mahdollistetaan asukkaiden osallistuminen kunnan viihtyisyyden ja elinvoimaisuuden kehittämiseen. Kunnan kouluverkko ja päivähoito pidetään lapsiperheitä houkuttelevalla tasolla. Vanhempien ikäluokkien elämiseen, asumiseen, liikkumiseen ja palveluihin liittyvät tarpeet otetaan huomioon kaikessa päätöksenteossa.

Pidetään veroprosentit, niin ansiotulojen kuin kiinteistöverojen, kohtuullisella tasolla. Pidetään huolta kunnan henkilöstön työhyvinvoinnista, jotta he jaksavat tehdä työtä Taipalsaaren elinvoiman ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

Yhdessä tekemällä saamme Taipalsaaresta elinvoimaisemman, halutun asuin- ja vapaa-ajan viettokunnan, jossa on hyvä yrittäjien ja yritysten toimia sekä kaikenikäisten ihmisten asua ja elää.

Leo Peuha

kuntavaaliehdokas (kok.)

Taipalsaari