Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sateenkaarinuorisotyöntekijälle olisi tarvetta myös Lappeenrannassa

Tampereen kaupungin nettisivujen mukaan Tampereella työskentelee AVI:n rahoittamana kaksi sateenkaarinuorisotyöntekijää, jotka ovat erikoistuneet kohtaamaan sateenkaarinuoria työssään. Työ on ollut menestyksekästä; jo puolessa vuodessa he ovat kohdanneet satoja nuoria, olleet huoltajien tukena, saaneet yhteydenottoja ammattilaisilta sekä tulleet tutuksi tuhansille nuorille somessa. Tampereella on myös sateenkaarinuorille oma nuorisotila Kaareva.

Tällaiselle työlle olisi tarvetta myös Lappeenrannassa. THL:n raportti kouluterveyskyselyn (2019) tuloksista osoittaa merkittäviä eroja sateenkaarinuorten hyvinvoinnissa ja yhdenvertaisuuden toteutumisessa verrattuna muihin nuoriin. Sateenkaarinuoret kokevat ikätovereita heikommaksi esimerkiksi hyvinvointinsa ja osallisuuden kokemuksensa, terveydentilansa, seksuaaliterveytensä ja kouluhyvinvointinsa.

Lapsen oikeudet eivät tällä hetkellä toteudu Lappeenrannassa kaikkien sateenkaarinuorten kohdalla. YK:n Lapsen oikeuksien komitea on todennut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat lapset erityisen haavoittuvassa asemassa olevaksi ryhmäksi, joka on oikeutettu erityiseen suojeluun.

Sateenkaarinuoret ovat yksi haavoittuvassa asemassa oleva nuorten ryhmä, joten heidän huomioimisensa omalla työntekijällä olisi perusteltua myös Unicefin Lapsiystävällinen kunta-mallissa, jossa Lappeenranta on mukana.

Sateenkaarinuorisotyöntekijä voisi esimerkiksi lisätä tietoisuutta sateenkaarinuorten ja -lasten oikeuksista kouluissa, järjestöissä, nuorten vapaa-ajan toiminnoissa sekä toimia sateenkaarinuorten tukena ja järjestää heille vertaistukitoimintaa.

Christina Nenonen

kuntavaaliehdokas (vihr)

Lappeenranta